Midsommaren 2012 sprack stadens 19 meter höga midsommarstång när den skulle resas. Sedan dess har firandet i Engelska parken och Badhusparken legat nere. Midsommarfirarna i Mariehamn har i stället kunna besöka de två mindre midsommarstängerna vid Lilla holmen eller på Notudden.
Inte heller i år blir det det något firande i badhusparken.
–Problemet under vintern som gick var det milda vädret. Då är det inte bra att fälla granar, eftersom de innehåller för mycket vätska. Vi vill gärna ha en stång som håller och som inte är en säkerhetsrisk, säger Lars Midbjer.
Målsättningen är nu att fälla ett träd till vintern och ett ämne har redan setts ut, säger han.
Sedan ska stocken helst ligga och torka under en sommar. Det betyder att stadens största midsommarstång skulle kunna resas 2016 eller möjligtvis redan 2015, enligt Lars Midbjer.
Svårt hitta stångkapten
Men stången är inte det enda problemet som måste lösas. Staden vill helst att en förening eller arbetsgrupp håller i arrangemanget.
–Det innebär rätt mycket jobb. Men staden håller rätt på kronor och sådant som finns i lager. Och markavdelningen kör fram allt material som krävs.
Det utgår även projektbidrag för högtidsarrangemang av olika slag.
En annan utmaning är att hitta en eller flera stångkaptener som vet hur en så stor midsommarstång ska resas.
–Det har varit svårt att hitta en ansvarig stångkapten. Det kan behövas två stycken, en som tittar bakåt och en som håller koll på dem som lyfter stången. Gör man fel uppstår en otrolig belastning och det innebär en fara. Man måste veta vad man gör.
Är det viktigt för Mariehamns stad att ha ett stort midsommarfirande?
–Både och. Det är främst för turisternas skull som man vill erbjuda den stora midsommarstången. För det är mest turister som kommer. De flesta mariehamnare är inte i stan på midsommarafton.
–Samtidigt finns det många andra midsommarstänger på Åland som man kan titta på, säger Lars Midbjer.
Anna Jakobsson