– Vi anser att förvaltningsdomstolen åsidosatt den nationella lagstiftningen. Det är ett komplext ärende och rättsläget är oklart, därför finns det starka skäl att HFD tar upp det, säger kanslichef Emma Dahlén.
Staden ger sig inte i frågan om att skapa ett nytt bostadsområde på Rönnbergs torg mellan Servicegatan och Österleden. Ålands förvaltningsdomstol (ÅFD) upphävde förra månaden för andra gången stadsfullmäktiges beslut om stadsplan för området.
Staden har nu besvärat sig över det beslutet till HFD med hänvisning till att ÅFD i sitt avgörande underkänner landskapslagstiftningen om planering av markanvändning. ÅFD anser att den åländska lagen är bristfällig och att dess krav gällande miljökonsekvensbedömning (MKB) strider mot det så kallade SMB-direktivet, som reglerar miljöbedömning av planer och program.
Domstolen har därför tillämpat direktivet direkt, vilket staden anser att åsidosätter den nationella lagstiftningen.
– Vi har olika uppfattning om det är möjligt att tillämpa EU-direktivet på det här sättet. Lagstiftaren har dock bedömt att åländska detaljplaner gäller små områden som kan undantas från miljöbedömning, eftersom de inte medför en betydande miljöpåverkan. Därför ser vi det som rimligt att HFD tar upp det, förklarar stadens kanslichef Emma Dahlén.
Påverkar rättspraxis
I besvärsskriften framhåller staden att en tillämpning av ÅFD:s beslut i andra fall skulle innebära en förändrad rättspraxis, genom en utökad skyldighet att bedöma behovet av miljökonsekvensbedömning för områdesanvändning.
– Därför är det viktigt för en enhetlig rättspraxis att HFD tar ställning till ÅFD:s beslut, säger Emma Dahlén.
Hon konstaterar att HFD först måste bevilja besvärstillstånd och att deras avgöranden normalt brukar ta tid.
– Vi förväntar oss att det tar minst ett år. Att samma ärende nu för andra gången förs till HFD kan förstås påverka handläggningen, men i bästa fall har vi ett beslut inom det här året.
Eftersom planbeslutet fattades i februari 2018 kan det alltså ta närmare sex år innan ärendet kommer i mål.
Felaktig tolkning
ÅFD anser också att stadsplanen innebär ett sådant infrastrukturprojekt för tätortsbebyggelse som avses i MKB-direktivet, en bedömning som staden helt avvisar.
– En plan är ett övergripande beslut som inte hänför sig till något konkret projekt. Planen i sig har heller inte någon betydande miljöpåverkan, vilket enligt lagen är ett villkor för att det ska krävas MKB, framhåller kanslichefen.
Staden anser därför att förvaltningsdomstolens tolkning inte kan anses vara förenlig med lagens eller direktivets syfte och skulle leda till oproportionerliga och oändamålsenliga beslutsprocesser i planärenden.
I sitt beslut hänvisar ÅFD till ett mål i EU-domstolen där det krävts MKB för detaljplan. Målet avser uppförande av två byggnader för uppfödning av 4.000 svin vardera, vilket staden inte tycker att är jämförbart med planärendet.
Godtycklig problembild
Bakgrunden till att ÅFD lyfter kravet på MKB är att Rönnbergs torg under lång tid fungerade som stadens avstjälpningsplats. Enligt de ägare till grannfastigheterna som besvärade sig över planbeslutet 2018, innebär byggande på området stora miljörisker för såväl luft som vatten när deponimassor frigörs.
Staden påpekar i sitt besvär att ÅFD:s bedömning varit bristfällig och innehåller godtyckligt valda problemområden.
– Förvaltningsdomstolen har i princip uteslutande fokuserat på de problem en sanering skulle medföra. Saneringen av markområdet kan göras helt fristående från detaljplanen. Den kan inte i sig anses medföra betydande miljöpåverkan, eftersom åtgärderna syftar till rengöring och upprensning. Planen kommer snarare att ha en positiv inverkan på miljön, skriver staden i besvärsskriften.
Kontinuerlig utveckling
Det har nu gått fem år sedan stadsfullmäktige antog den aktuella stadsplanen. Enligt den ska det 2,8 hektar stora området omvandlas från trafik-, parkerings- och parkområde till kvartersområde för bostäder, handel och service. Byggrätten uppgår till 13.200 kvadratmeter våningsyta, varav 11.500 kvadratmeter för bostäder. Antalet boende uppskattas till cirka 230 personer.
I samband med planprocessen påpekade landskapsregeringen i ett utlåtande att den ökande trafiken i området kan skapa ökad köbildning.
Staden bemötte farhågorna med att antalet fordon på tomterna beräknas bli 200-250 stycken, men att trafiken sprids åt flera håll och att det finns utrymme reserverat för en rondell i korsningen Styrmansgatan-Österleden.
– Planbeslut fattas för att skapa utveckling och behöver vinna laga kraft. Staden är i ständig utveckling och om besluten blir liggande i flera år så hamnar vi i ett vakuum. Därför hoppas vi på att komma till ett avgörande för att få förändring, säger Emma Dahlén.