Under åtminstone de fem senaste åren har förekomsten av kanadagås och vitkindad gås ökat stadigt i Mariehamn.
Enligt staden har så många som 300 gäss noterats samtidigt vid Nabben och på sportplanen norr om Lemlandsvägen. Situationen är snarlik vid Backebergs fotbollsplaner och på flera andra platser.
Det här, anser staden, innebär en påtaglig hälsofara för både människor och djur med tanke på fågelinfluensan, att fekalierna kan påverka badvattenkvaliteten negativt och dessutom skriver staden att gässen utgör en risk i trafiken.
Ansökan om skyddsjakt, som alltså fick avslag av LR (se artikeln här bredvid), är undertecknad av stadsmiljöchef Susanne Perander.
Stora flockar
Att staden inte gjort tillräckligt för att undersöka alternativ till skyddsjakt håller miljösamordnare Ulf Simolin inte med miljöbyrån om.
– Där har vi lite olika åsikt, men det är bara att acceptera att vi fick ett avslag.
Bäst resultat har staden haft med den uppstoppade räven som ställdes ut i avskräckande syfte, men när flyttfåglarna kom i stora flockar i slutet av sommaren var man, enligt Ulf Simolin ”tillbaka på ruta ett”.
Staden kan söka ändring av LR:s beslut till Högsta förvaltningsdomstolen. Enligt Susanne Perander är den initiala bedömningen att så inte kommer att ske.
– Planering och åtgärder för att minska gässens framfart fortgår och det behövs utan tvekan insatser för att minska de sanitära olägenheter de ger upphov till, skriver hon till Ålandstidningen.
Jord- och skogsbruksministeriet har tillsatt en arbetsgrupp som ska se över möjligheten att överföra både vitkindad gås och storskarv till viltarter som omfattas av jaktlagstiftningen.
Åland har egen lagstiftning på området.
– Men jaktbyrån tittar naturligtvis på vad som händer på fastlandet, säger Ulf Simolin.