Eckerölinjen meddelade i går att de tar bort årskortet för fordon och ersätter det med ett pendlarkort. Årskort för personbiljett och anslutningsbuss fortsätter på samma sätt som tidigare.
Man förklarar förändringen med den gröna omställningen, men också med att årskortsinnehavare bokat biljetter men sedan inte dykt upp för resan.
”En alltför stor del av våra årskortskunder har inte avbokat sin bildäcksplats då resplanerna ändrats. Det här har tyvärr bidragit till att det i vårt bokningssystem visat att det inte funnits ledig kapacitet på bildäck även om verkligheten varit annorlunda”, skriver Eckerölinjen i ett mejlutskick till årskortsinnehavarna.
Det dröjde inte länge innan ilskna reaktioner började trilla in. En läsare som Ålandstidningen haft kontakt med skriver att förslaget är orimligt dyrt nu när alla andra priser också gått upp.
– Det kommer att betyda betydligt mindre resor till Åland och det kommer att drabba alla ålänningar som vi pendlare handlar tjänster av - alla hantverkare, alla handlare. Är det stora problemet tomma bokade platser skulle Eckerölinjen kunnat införa en straffavgift för outnyttjad bokad resa. Men som nu när de nästan dubblar priset på årskortet och sedan erbjuder futtiga 25 procent rabatt på resan känns som ett hån mot oss trogna och återkommande pendlarkunder, skriver läsaren i ett mejl till Ålandstidningen.
En annan läsare beskriver beslutet som ett skamgrepp och menar att Eckerölinjen löst problemen med svårigheterna att boka bilplats med att förklara att det hela är kundernas fel som bokade de bilplatser de kom över för att gardera sig och slippa vänta en vecka och genom att lösa årskortsproblemen genom att ta bort dem.
På Ålandstidningens Facebooksida undrar en person varför man straffar alla kollektivt.
– Skärgårdstrafiken har no show-avgift. Då kan Eckerölinjen också ha det.
”Bidragit till den kulturen”
Eckerölinjens vd Tomas Karlsson säger att han till viss del förstår kritiken men att en förändring är helt nödvändig för att kunna finansiera den gröna omställningen.
– Den gröna omställningen med köp av utsläppsrätter är ett EU-direktiv som börjar gälla från och med nästa år och eftersom vi går i utrikestrafik så berörs inte vi av ö-undantaget. En del har lagt in bunkerpris i sina avgifter, andra utsläppsavgifter. Vi gör så här.
Förstod du att det skulle bli reaktioner?
– Ja, det blir det när man gör förändringar och ska ta betalt. Vi har själva i högsta grad bidragit till att bygga en kultur där resan inte ska kosta någonting. Årskorten var tidigare en ganska liten produkt för oss, men när vi blev ensamma på kortrutten blev de en stor produkt. Det är inte hållbart, vi måste ta betalt för varje gång någon åker med oss.
Hur kommenterar du att det skulle vara frågan om kollektiv bestraffning?
– Jag kan förstå om man ser det så, men vi har försökt förklara det här med den gröna omställningen. Sen har många tyckt att vi borde skicka straffavgifter till dem som inte dykt upp. Men det går inte att skicka straffavgift för något som är gratis, det är omöjligt. Pendlarkortet är dyrare men det vänder sig till dem som reser ofta och inte till dem som reser säg fem eller sju gånger i året.
Finns det någon orsak till självkritik?
– Det finns det väl alltid. Men mest är det detta med att vi själva bidragit till att folk vant sig vid att resan inte ska kosta. Därför blir det dramatiskt nu.