Det behövs mycket stärkande verksamhet för utsatta flickor och kvinnor i öst. Men vi behöver också jobba med att det finns en marknad i väst.Så säger konsulten Mia Hanström med erfarenhet av att arbeta med utsatta tjejer i Litauen.
MÄNNISKOHANDEL Nyheten om de tre ungdomarna som gränsbevakningen i söndags räddade från människohandlarna väcker en mängd olika frågor.
En av dem är vilka ungdomar som riskerar bli offer för hänsynslösa människohandlare, en annan vad vi kan göra för att motverka det.
Fattiga flickor på internat
- Mest utsatta är flickor från fattiga förhållanden och från landsbygden. De bor ibland på barnhem eller på skolinternat, ibland med en ensamstående mamma som kanske inte har varken tid eller förmåga att stödja sitt barn. Många barn och unga lever så här och glappet mellan fattiga och rika ökar hela tiden i Östeuropa, säger konsulten Mia Hanström.
Hon har utbildat tjejgruppsledare i Litauen och fungerar i dag som handledare för dem som utbildar ledarna. Verksamheten har i dag nått också Kaliningrad och Vitryssland.
Stärka och ge kunskap
Tjejgruppsverksamheten går ut på att stärka de unga flickorna, ge dem kunskap och lära dem hitta nätverk som kan stötta dem.
- En enkel och billig metod som fungerar, säger Mia Hanström.
Sedan Ålands fredsinstitut och fredsföreningen startade tjejgruppsprojektet i Litauen 2003 är cirka 200 tjejer varje år med i verksamheten.
Drivkraft för förändring
Hon påpekar att det behövs mycket stärkande verksamhet för flickor och kvinnor i Östeuropa.
- Kvinnor som får information och kunskap blir själva en drivkraft för förändring.
För att hjälpen till Östeuropas unga kvinnor ska kunna öka hoppas Mia Hanström att myndigheterna i väst ekonomiskt stöder de organisationer som arbetar med stödet. Hon påpekar också att det givetvis är viktigt att inte uppträda som besserwisser utan samarbeta med duktiga organisationer på plats.
Marknaden i väst
Men det är inte bara på plats i öst som åtgärder behövs. Mia Hanström konstaterar att det också gäller att jobba med att det finns en marknad i väst.
- Det är viktigt att arbeta med jämställdhetsfrågan och med attityder.
Hon hänvisar till en undersökning enligt vilken var åttonde man i Sverige någon gång i livet köper en sexuell tjänst.
- I Finland lär det vara ännu vanligare. Det här behöver inte betyda att man köper sex av en person som är utsatt för människohandel men det visar att man kan tänka sig att betala.
Kerstin Österman