Landskapsregeringen (LR) vill att det från och med nästa år ska vara turlistor på samtliga sex linfärjelinjer i landskapet.
Enligt en sammanställning Infrastrukturavdelningen gjorde i fjol skulle det hela ge en total bränsleinbesparing på närmare 90.000 liter per år – eller 120.000 liter vid så kallad ekokörning. Andra fördelar som lyfts i rapporten är minskat slitage på det gamla tonnaget, färre oljebyten och en förlängning av maskinernas livslängd. Övergången till turlistor har också setts som ett första steg mot en elektrifiering av trafiken.
Kommunstyrelsen i Vårdö motsätter sig i ett utlåtande förslaget och skriver att de aviserade åtgärderna ”innebär stora förändringar och radikala försämringar i turtätheten och trafikförsörjningen på både Töftö-, Simskäla- och Ängösundslinjerna”. Till utlåtandet har kommunen bifogat en skrivelse från boende i Bergö, Bussö och Ängö (se separat artikel).
Kommunen anser att att turlistor i sig inte behöver vara något negativt och uttrycker en förståelse för både behovet av ekonomiska åtstramningar och av miljöavlastande åtgärder i trafiken. Däremot ställer sig kommunstyrelsen tveksam till att de föreslagna åtgärderna verkligen leder till betydande inbesparingar.
– Vi ifrågasätter att turlistorna verkligen sparar in så mycket att det är värt att försämra servicen så här, säger kommunstyrelsens ordförande Fanny Sjögren-Grunér.
Ängösundslinjen
Till Ängö och Bussö i Vårdö åker man med linfärja från Norrboda i Lumparland. Färjan trafikerar i dag utan turlista, och så vill kommunen att det ska förbli.
”Kommunen motsätter sig införande av turlista på den aktuella linjen och även förlängda pauser på morgon och tidig kväll. Efter klockan 22.00 skall ingen bokning krävas utan färjan körs vid behov såsom på Töftö- och Simskälalinjerna i dag”, skriver kommunstyrelsen till LR.
På Simskälalinjen ser kommunen att en tidtabell kan fylla en funktion, men då måste turtätheten vara större än den föreslagna och med angivna avgångstider från båda färjfästena.
För Töftölinjen lyfts betydelsen av att turtätheten bevaras på dagens nivå, det vill säga med tiominuterstrafik i rusningstid:
– På Töftölinjen har vi haft turlista ganska länge. Just de här tiominutersturerna är jätteviktiga för att Vårdöborna ska kunna planera sina liv och kunna pendla på ett vettigt sätt. Men nu vill man glesa ur trafiken så att det är 15-minuterstrafik inte bara mitt i dagen och på kvällarna utan också när folk ska på jobb och hem.
Kommunen motsätter sig förslaget en bil måste finnas på motsatt sida en viss tid för att färjan ska gå, eftersom det skulle innebära att folk kan behöva vänta länge på nästa tur. Man vill även se angivna avgångstider även för Prästösidan.
– När färjan går från Prästö vet man egentligen aldrig i dag, utan färjan går någon gång 5–7 minuter efter att den gått från Vårdö.
Kommunerna har fått förlängd remisstid och det återstår att se om det blir några ändringar utifrån deras önskemål.
– Min uppfattning är att det inte bara är Vårdö kommun som är missnöjd med förslaget, utan att det finns ett missnöje även i övriga skärgården, säger Fanny Sjögren-Grunér.