Klockan 11.09 landade helikoptern med statsminister Sanna Marin på Mariehamns flygfält.
Statsministern möttes av vicelantrådet Harry Jansson, landshövding Peter Lindbäck, förvaltningschef John Eriksson, senior rättssakkunnig Niclas Slotte och kommunikationsansvariga tjänstemannen Annica Jansson.
Harry Jansson välkomnade statsministern och beklagade samtidigt att lantrådet Veronica Thörnroos (C) inte kunde närvara på grund av sjukdom.
Givande diskussioner
När sällskapet mötte media på eftermiddagen redogjorde Harry Jansson för diskussionerna under lunchen.
– Vi har informerat statsministern om åländska önskemål inför kommande regeringsförhandlingar och hoppas att Åland kan vara en del av dem.
Han lyfte fram områden där Åland kan vara behjälpliga mot Finland, som exempelvis havsbaserad vindkraft. Även självstyrelselagen, som man inte lyckades enas om under den här mandatperioden, berördes under diskussionerna och nästa steg är en gemensam arbetsgrupps arbete. De tidvis frostiga relationerna var glömda.
– Här har vi kvinnan som satt Finland på den internationella kartan, om någon saknat Finland där, sade Harry Jansson när han gav över ordet till statsministern.
”Äntligen här”
Sanna Marin uttryckte, på finska, glädje över att vara på Åland.
– Jag är glad att jag äntligen är här. Vi har planerat besök tidigare, men tyvärr har de avbokats. Först på grund av pandemin, sedan på grund av jag själv fick corona, sade hon.
Sanna Marin upplever att kontakten mellan riksregeringen och landskapsregeringen varit god.
Angående självstyrelselagen menade hon att det funnits en genuin vilja att genomföra revideringen. Mycket arbete har gjorts och det arbetet som gjorts inte går till spillo även om man inte kom fram till ett klart lagförslag.
– Nu finns det ett underlag som den gemensamma arbetsgruppen kan arbeta konkret med, sade hon.
Ingen oro
Sanna Marin gav lugnande besked om att ett Natomedlemskap, vare sig det sker tillsammans med Sverige eller före Sverige, inte ska påverka Ålands säkerhet.
– Personligen anser jag att vi ska gå in i Nato samtidigt med Sverige. Det är till hela Natos fördel.
Sanna Marin menar att det nordiska försvarssamarbetet är så utvecklat att ålänningarna inte behöver oroa sig.
På frågan om det ryska konsulatets vara eller inte vara i Mariehamn svarade Sanna Marin att de ryska beskickningarna har diskuterats mycket på regeringsnivå.
– I denna stund finns inga planer på att ändra något på Åland. Det finns avtal och orsaker till att ryska konsulatet finns här, sade hon
Harry Jansson menade att det är en fråga för de länder som ingått avtalet om Ålands demilitarisering och neutralisering.
– Varken Åland eller Finland ska göra något som stör de internationella avtalen, sade han.
Förstår frustration
Statsministern uttryckte även förståelse för att ålänningarna kände frustration under coronapandemin när det infördes begränsningar från rikshåll för sjukvård, resande och arbete.
– Det var inte bara jobbigt för Åland, sade hon.
Överlag anser Sanna Marin att kontakten mellan riksregeringen och landskapsregeringen varit god. Sanna Marin berömde det åländska sinnelaget som enligt henne kännetecknas av raskhet, uthållighet och pragmatism.
– Ålänningar ser längre än till horisonten och jag vill betona att vi har mycket att lära av varandra. Jag är säker på att mitt besök på Åland ger oss inspiration att samarbeta ännu intensivare, sade hon.