Landskapsregeringen närmar sig avtalsslut med den åttonde av de tio markägare vars områden ska utgöra Svenstjälpa naturreservat i Vårdö by.
NATUR Arbetet med att förverkliga det åländska Natura 2000-programmet går vidare. I tisdags klubbade landskapsregeringen ett förslag till avtal om intrångsersättning för ett elva hektar stort område i Vårdö.
Markägaren föreslås få 36.000 euro i utbyte mot att området inlemmas i det planerade naturreservatet Svenstjälpa. Genom avtalet köper landskapet nyttjanderätt till området, inte äganderätt.
-Vi köper i princip skogen och låter den stå kvar. Vi köper även byggnadsrätten eftersom vi inte vill ha en massa hus på området, säger vikarierande naturvårdsintendent Jörgen Eriksson.
Markägaren får däremot behålla jakträtten, vilket enligt Jörgen Eriksson ofta är avgörande för att få de åländska markägarna med på noterna. Det är inget problem för landskapsregeringen.
-Vi vill inte skydda älgar och rådjur på området utan naturtypen som sådan, säger han.
Problem med EU
Naturreservatet Svenstjälpa planeras bli cirka 195 hektar stort. Arbetet med att förverkliga det har pågått sedan 2002 och om det föreslagna avtalet skrivs på har åtta av de tio markägarna kommit överens med landskapet.
-Tiden har gått. Det vore trevligt att komma till ett avslut, annars får vi problem med EU. Men jag hyser gott hopp om att inom nästa år få se naturreservatet förverkligat, säger Jörgen Eriksson.
Han poängterar av avtalen ska bygga på frivillighet. -Hittills har det fungerat väldigt bra i Vårdö. Men i affärer kan man ha olika syn på priset.
Det finns inga fastställda principer för prissättningen. I stället görs en värdering av marken.
-Sedan blir det underhandlingar.
"Magnifika skogspartier"
Svenstjälpa naturreservat blir det 45:e på Åland.
-Det har magnifika skogspartier i naturtillstånd och skyddsvärda, rödlistade arter som trana, trädlärka, berguv och havsörn. Dessutom skapar den brutna terrängen stor variationsrikedom inom området.
När hela Natura 2000-programmet är genomfört ska det finnas 87 åländska naturreservat. Det låter mycket.
-Men den totala skyddade landarealen uppgår då till cirka två procent, vilket betraktas som lite, säger Jörgen Eriksson.
FAKTA Ålands naturreservat
1. Bistorp Stenåkrar2. Björkör3. Blacksund4. Blåskär etc5. Boxö6. Bråttö7. Espholm8. Fjärdskär, Harrgrund9. Gloet10. Granö11. Hemdal12. Herröskatan13. Höckböleholmen14. Idskär15. Idö16. Iriskärret17. Karlbybådarna18. Knöppelskär19. Kråkskär20. Lillnäsberget-Tingö21. Långskär-Sandskär22. Länsmansgrund
23. Lökskär24. Lökö25. Lövdal26. Mangelbo (Almskogen)27. Moren28. N. Hastersboda29. Norra Uddhagarna30. Nåtö-Jungfruskär31. Näset32. Prästgårdsnäset33. Prästgårdsskogen34. Ramsholmen35. Sandskär36. Sandön37. Skag38. Skålklobbarna39. Svartnö-Kaja40. Södra Uddhagarna41. Träsket42. Åsgårda stenåkrar43. Ängessjö44. Östra Rödklobb
Källa: www.regeringen.ax
Ålandstidningen