Ålandstidningen har skrivit om stridigheterna kring Öjvägen i Eckerö i flera omgångar under de senaste åren. Senast i samband med att kommunfullmäktige i Eckerö i december presenterade ett nytt avtalsförslag för väglaget.
Det beskrev väglagets ordförande John Hilander då som ett rejält kliv bakåt i processen, och förkunnade att väglaget inte skulle godkänna förslaget.
Men när frågan förra veckan togs upp på väglagets stämma så godkändes avtalsförslaget från kommunen med drygt 14.000 enheter mot drygt 11.000 enheter. Dessutom meddelade den gamla styrelsen med ordförande John Hilander att man kliver av efter att en annan andelsägare framför att hen inte längre hade något förtroende för styrelsen.
Ville ha datum
John Hilander säger att det som skilde styrelsens förslag mot det stämman beslutade i praktiken är att styrelsen ville se ett slutdatum för övertagandet i avtalet.
– Som det är nu tar kommunen inte över vägen förrän alla villkor är uppfyllda. Vi ville att det skulle ske direkt väglaget betalat sin del av kostnaderna.
Ett av villkoren är att alla nödvändiga markägartillstånd ska finnas på plats innan ett övertagande sker.
Är det där skon klämmer, att det finns markägare som inte vill ge tillstånd?
– En grundfråga är att det finns markägare som inte vill ha ett kommunalt övertagande av vägen över huvud taget. Vi ville ha ett snabbt övertagande av kommunen och så hade de kunnat förhandla med markägarna sen.
Enligt John Hilanders uppfattning har väglaget tidigare haft nödvändiga tillstånd för de vägarbeten som gjorts, men kommunens inmätningar har nu visat att vägområdet – när diken och slänter räknas in – är betydligt bredare än de tio meter som väglaget haft marklov för.
– Det blir en fråga för kommunen som nu ska inhämta tillstånden att hantera, men till den gamla styrelsen fick vi uppgifter om att det finns markägare som inte vill överlåta någon mark.
Stora förhoppningar
Väglagets nya styrelse, som valdes på stämman och som konstituerandes vid ett möte i söndags, består av Jan Erik Eriksson, Jonas Rosenqvist, Rein Metsik, Fredrik Holmström och Riita Sarling. Jan-Erik Eriksson som är ordförande för den nya styrelsen vill inte kommentera förra veckans stämma desto mer, utan konstaterar att Öjvägen nu är ett steg närmare ett kommunalt övertagande.
Även han konstaterar att den avgörande frågan är markägartillstånden.
Är det din uppfattning att den frågan kommer att lösa sig?
– Jag har stora förhoppningar för att det ska lösa sig, men vill inte föregå någonting.
I och med avtalet åtar sig väglaget också att stå för 60 procent av kostnaderna för att färdigställa Öjvägen, dock max 42.000 euro exklusive moms. Det är pengar som andelsägarna gemensamt ska skramla ihop.
Kan det bli något problem till den delen?
– Majoriteten av stämman röstade för att gå med på kommunens avtalsförslag och de är fullt medvetna om vad de röstade för. Min uppfattning är att de allra flesta är villiga att betala för att komma i mål med det här.
Kevin Eriksson