I torsdags hörde riksdagens grundlagsutskott landskapsregeringen om dess syn på problematiken kring smittskyddslagen. När Finlands vård och omsorg omorganiseras i välfärdsområden efter nyår förändras lagstiftningen kring smittskyddet, vilket riskerar att göra att smittskyddet på Åland inte regleras i lag längre.
Under hösten har landskapsregeringen (LR) och Finlands regering förhandlat om en ändring av självstyrelselagen, men utan att ha nått något resultat.
Vid hörandet förde lantrådet Veronica Thörnroos (C) fram möjligheten att reglera smittskyddet genom en så kallad överenskommelseförordning, vilket används på ett fyrtiotal områden redan i dag. Det skulle vara en smidigare väg än en större ändring i självstyrelselagen, då förordningen tillåter Åland och Finland att överföra behörigheter till varandra enligt vad man bestämmer.
Tumme upp
När grundlagsutskottet under måndagen antog sitt utlåtande om smittskyddslagen gav man också tummen upp till att använda just en överenskommelseförordning som verktyg.
– Tumme upp är rätt beskrivning. Vi tar inte ställning till om man borde gå in för en sådan, grundlagsutskottet kan inte göra det för då skulle man klampa in på lagtingets makt, säger Mats Löfström.
– Därför blev lösningen att vi lyfter upp överenskommelseförordningen och gör tummen upp. Det är en möjlighet som regeringen måste granska, och mellan raderna säger vi att det är en bra idé.
Vill se lagändring
Grundlagsutskottet är också tydligt med att man vill se en ändring av självstyrelselagen så att ansvaret för smittskyddet blir klart och tydligt. Man kan dock gå med på, om partierna inte hinner komma överens före årsskiftet, att det införs en övergångsbestämmelse som för Ålands del fryser dagens lag tills dess att en ny är på plats.
– Men det är ingen optimal lösning, tvärt om är den problematisk eftersom det är riksdagen som ensidigt tar sådana beslut. Men man kunde motivera det med tanke på att det är oklart vem som exempelvis kan ta ett karantänsbeslut i januari. Om någon kommer till Åland med ebola, vilket förstås inte är troligt, vad händer då? Med långa tänder kan man godkänna en övergångsbestämmelse, men vi poängterar att den ska vara kortvarig, säger Mats Löfström.
Han hade ett möte med Ålandsminister Thomas Blomqvist (SFP) under onsdagseftermiddagen för att redogöra för utlåtandet.
– Det är viktigt att Finlands regering och landskapsregeringen nu snabbt hittar lösningar på de här sakerna. Om det har funnits prestige måste man lägga den åt sidan. På sätt och vis är utlåtandet en möjlighet att hitta en väg framåt eftersom det säger att det inte finns några argument för att inte gå vidare med överenskommelseförordningar, förutom politiska argument, säger Löfström.
”Har lyssnat på Åland”
Lantrådet Veronica Thörnroos ville under onsdagseftermiddagen inte kommentera grundlagsutskottets betänkande närmare då LR då ännu inte fått det på svenska.
– På ett övergripande plan verkar det som att utskottet lyssnat in de åsikter som vi fört fram. Men mer exakta detaljer kan jag inte kommentera nu, säger lantrådet.