Mats Löfström säger att kostnadskrisen inom jordbruket redan i höstas började diskuteras mer ingående i riksdagen.
– Rent generellt kan man konstatera att vi ska vara glada och tacksamma över den höga självförsörjningsgraden i Finland. Det finns mycket mat att tillgå i Finland. Men problemet är att våra gårdar och producenter just nu kanske är i den besvärligaste situationen de någonsin varit i. Lönsamheten har varit dålig under en lång tid och nu har jordbruket en akut likviditetskris på grund av prisutvecklingen.
Mats Löfström säger att jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) tidigare pratat om att införa ett index som skulle fördela stigande kostnader över hela näringskedjan.
– Många producenter skriver långa avtal, vilket förstås ger en trygghet. Men när kostnaderna stiger gör inte producentpriserna det på samma sätt, det borde de göra.
Starkt stöd
Ett förslag håller för närvarande på att skissas fram i Jord- och skogsbruksministeriet.
– Ministern vet att han har ett starkt stöd både i regeringen och i hela riksdagen. Vi måste naturligtvis ha en fungerande detaljhandel men det ska vara rättvist så att producenterna får skäligt betalt, annars kommer de att ge upp och då har vi på sikt ingen inhemsk matproduktion i Finland och på Åland.
Särskilt viktigt är det i ljuset av kriget i Ukraina.
– Det visar hur viktigt det är med inhemsk matproduktion för att klara kriser.
Just nu är den politiska beställningen att landets jordbrukare ska odla mer.
– Det måste säkerställas att det odlas så mycket som möjligt, både för vår egen trygghet men även för andra områden i världen som kanske har det sämre. Men med tanke på läget måste samhället hjälpa producenterna och ge stöd, annars har de kanske inte råd med tanke på den dåliga lönsamheten.
Stöd till Åland
Som Ålandstidningen berättade i måndagens tidning förbereds just nu därför ett stödpaket på 300 miljoner till jordbruket i Finland. Huruvida det omfattar även åländska bönder är ännu inte klart, men Mats Löfström säger att det är avsikten.
– Jord- och skogsbruksministeriet har sagt att det ska gälla även på Åland. Men det är omöjligt att säga något om detaljerna i det här skedet. Vi vet inte hur det kommer att bli utformat och anledningen till det är att Finland just nu är i förhandlingar med EU om undantag från vissa statsstödsregler.
Förhoppningen är att förhandlingarna ska bli klara den här veckan.
– Sedan behöver stödet utformas på ett bra sätt och föras in i en tilläggsbudget som riksdagen kan godkänna. Tanken är att det ska vara ett stöd som är ekonomiskt kännbart i form av direkta pengar.