Vid årsskiftet upphörde avtalet om gränstullsamarbetet mellan Finland och Sverige, vilket betyder nya rutiner för varuflödet mellan Sverige och Finland. De tulldeklarationer som tidigare togs om hand av Tullen på Åland för svensk räkning ska nu i stället hanteras av Tullverket i Sverige.
Ålands Näringsliv ordnade i december ett digitalt informationsmöte om de nya rutinerna. Men vid gårdagens träff, som även denna gång var öppen för allmänheten, deltog representanter för Tullverket och Tullen på plats i lagtingets auditorium. Ett 40-tal personer närvarade, berättar Ålands Näringslivs vd Susanne Olofsson.
– Det var främst företagare men också en del politiker deltog.
Mer administration
Från Tullverkets sida redogjordes inledningsvis kort för vad ändringarna innebär.
När en vara exporteras från Åland till Sverige ska en exportdeklaration lämnas innan varorna förs ut. Deklarationen kan antingen göras genom Tullens e-tjänster eller meddelandedeklarering.
Varor som skickas från Sverige till Åland ska i sin tur, innan de lämnar Sverige, exportdeklareras till Tullverket. Därefter ska de importdeklareras på Åland.
– Det var bra information men man märker att det är mycket som fortsättningsvis är oklart och att det är svårt att förstå riktigt hur man ska göra. Vissa saker ger sig säkert vartefter man får in rutinerna men det finns sådant som innebär svårigheter och mer administration – framför allt för småföretagare som inte har personal som tar hand om de här bitarna, säger Susanne Olofsson.
Höga omkostnader
Under mötet kom det många frågor från åhörarna, som nu alltså hunnit få en del praktisk erfarenhet av de nya rutinerna.
– Till exempel kom det frågor kring att omkostnaderna för varor med lågt värde ändå blir väldigt höga om man ska anlita speditörer och ombud.
Det finns också en osäkerhet kring hur svenska leverantörer ska fås att genomföra alla de steg som behövs.
– I vissa fall kanske de tycker att leveransen till Åland är värd så lite att den inte är värt besväret. Men Tullverket påpekade här att det är samma förfarande som om man exporterar från Sverige till exempel till Norge.
De svenska speditörerna måste besöka ett tullkontor för att visa upp varorna. Något sådant finns inte i de svenska hamnarna, utan på Arlanda och i Stockholm.
Vissa åländska företag har också vittnat om att de inte får ut sina varor från Sverige, antingen för att de svenska leverantörerna inte vet vad som gäller eller för att något gått fel längs vägen.
Går åt fel håll
Under den senare delen av mötet blev det tydligt att frustrationen är stor och frågorna många.
– Man är framför allt rädd för att de svenska leverantörerna inte vill leverera till Åland längre för att man upplever det för krångligt. Skattegränsen blir inte lättare, utan den blir ännu mer krånglig.
Något som också spätt på frustrationen är att Tullverkets telefontjänst varit överbelastad.
– Vi har fått feedback om att man måste sitta väldigt länge i telefonkö. Jag tror inte det finns någon quick fix just för det, det här är komplexa saker och Tullverket kan inte sätta vem som helst att svara på frågorna, säger Susanne Olofsson.
Troligen hålls ännu ett infomöte framöver, men något datum för det är ännu inte spikat.