Inga speciellt arga känslor visades upp under informationsmötet i Källbo skola i går kväll. Mer oroliga och fundersamma. Och här och var en djup suck. Många kommenterade med att kommunfullmäktige ännu har sista ordet.
FINSTRÖM Ett 30-tal personer samlades i går kväll till ett informationsmöte i Källbo skola för att diskutera stängningen av Pålsböle skola. Majoriteten av föräldrarna på plats var från Pålsböle. Där fanns även lärare och representanter ur kommunstyrelsen i Finström.
Tf kommundirektör Alexandra Oxman ledde frågetillfället. Frågorna haglade över henne.
En orolig mamma:
Hur ska ni lösa frågan med skolskjutsar?
-De upphandlas varje år och görs antingen med små bilar eller buss. Vid en sammanslagning skulle det skötas på samma sätt. Den enda skillnaden är att man skulle skjutsa barnen till en skola istället för två, svarar Inger Rosenberg-Mattsson, skoldirektör i Finström.
Parallella klasser
En annan röst bland de samlade:
Hur blir det med elevantalet och klassindelningen? Blir klasserna större?
-Nej, snarare tvärtom, svarar Inger Rosenberg-Mattsson. I dagsläget på Källboskola har vi små klasser eller klasser på 20 elever eftersom vi varit för få för att ha två parallella klasser. I och med sammanslagningen skulle vi kunna införa ett parallellt system med 17 elever i varje klass. Grupperna skulle bli mycket jämnare.
Hur blir det med lärarrummet? Finns det plats för alla?
-Ja, säger skolkonsulten Jan-Åke Henriksson som skissat på ombyggningsplaner. Det går att lösa med enbart lite ommöblering.
God marginal
Två kvinnor undrar:
Måste eleverna från Pålsböle dela på sig när de kommer till Källbo och gå i olika klasser?
-Vi har ännu inte kommit så långt i planeringen, svarar Rosenberg-Mattsson. Men vi vill så klart så lite som möjligt slå sönder fungerande grupper. Vi kommer att försöka ta hänsyn till alla olika önskemål.
Många frågor kretsar kring de ökade elevantalet.
En man undrar:
Ett nytt bostadsområdet byggs som vi alla vet i Pålsböle med cirka 30-40 tomter. Dit kommer ju många barnfamiljer flytta. Hur ska de barnen rymmas in här?
-Vi har i dag en ganska god marginal innan Källbo skola blir fullsatt. Vid en eventuell sammanslagning blir elevantalet 180, men med tre klassrum till har vi rum med 210 elever.
En annan man undrar om förslaget från Saltviks kommun:
Hur ser det erbjudandet ut och varför har ni inte tittat närmare på det?
-Enligt min erfarenhet blir det väldigt dyrt att skicka elever till andra kommuner, säger Rosenberg-Mattsson. Det är aldrig ekonomiskt fördelaktigt att köpa tjänster från en annan kommun. En sådan lösning skulle först bli aktuell om vi skulle vara en och samma kommun.
- Vi tycker redan vi funnit en optimal lösning här, flikar kommunstyrelsens ordförande Roger Höglund in.
Helst 2010
Så kom skolgården upp på tal:
Många har sagt redan i dag att skolgården är på tok för liten. Hur blir det med 50 elever till?
-Jag tycker ni har gott om utrymme, säger skolkonsulten Jan-Åke Henriksson.
-Första året på Källbo skola hade vi 180 elever och det fungerade utmärkt, säger Källbos skolföreståndare Benita Gustafsson.
Till sist var många oroliga kring övergången för barnen:
Om sammanslagningen blir av redan i höst. Hur ska barnen från de olika skolorna hinna knyta kontakt med varandra? Förut sade ni att det skulle ta två år. Nu vill ni göra det på sex månader och då är tre av dem sommarlov.
-Vår dröm från skolans sida är att sammanslagningen blir av 2010, säger Benita Gustafsson.
FINSTRÖM Jan-Åke Henrikssons är ingenjör i grunden. Han har i tio år jobbat med att rusta upp skolor i Stockholm. Nu är han fristående konsult.
-Här finns goda möjligheter att göra någonting bra. Källbo är en otrolig fin skola som är långt ifrån utnyttjad, säger han och visar bilder på ritningarna. För att till en början få tre extra klassrum har man tänkt så här:
1. Det finns en utomhus yta med tak som kan byggas in med hjälp av ytterväggar. Det skulle bli ett klassrum på cirka 55 kvadratmeter.
2. Fritids i dag består av två klassrum med en skjutdörr emellan. De ena utrymmet utnyttjas redan i dag som klassrum med hjälp av skärmar. Här skulle man kunna bygga permanenta väggar och få ett fungerande klassrum på heltid. De mindre barnen som slutar halv ett på dagarna skulle använda klassrummet som efter halv ett skulle stå tomt för fritids.
3. I en av skolans flyglar skulle ett grupprum göras om till ett klassrum. Grupprummet är i dag för stort för grupper och för lite för att vara ett klassrum. Här skulle man flytta på en vägg och göra det större.
Liz Lindvall