200 representanter från alla länder kring Östersjön kommer till Åland på söndag för den årliga Östersjökonferensen.
Syftet är att långsiktigt förbättra både havsmiljön och miljön för människor.
ÖSTERSJÖN Det är det nittonde året som den parlamentariska Östersjökonferensen (BSPC) hålls i år. För andra gången anordnas den på Åland, och inleds nu på söndag.
-Det är ett sätt att ytterligare befästa Ålands roll och synlighet på Europakartan, säger Harry Jansson (ÅF), ordförande för den åländska direktionen.
Konferensen ordnas årligen och samlar parlamentariker och tjänstemän från alla länder kring Östersjön. Meningen är att den ska utgöra en politisk dialog länderna emellan.
-Så vi vet vad som görs för att förbättra miljön och miljön för människor runt Östersjön, säger Jansson.
Under varje konferens skriver man en resolution som varje land och organisation sedan ska ta med sig, uppfylla och redovisa under nästa års konferens.
Konferensen teman i år är klimatförändringens inverkan på Östersjön och fred och säkerhet.
-Det är angeläget för Åland att ständigt påminna om demilitariseringen, säger Camilla Gunell (S), också medlem i den åländska delegationen.
Människohandel
Sedan förra året har två arbetsgrupper arbetat med de frågor som var i fokus då. Det ena är civil säkerhet, främst människohandel. Gun-Mari Lindholm (Ob) har suttit med i den gruppen.
-Vi kommer att komma med en halvtidsrapport. Vi har främst samlat in olika fakta - hur det ser ut i olika länder, var problemen finns och vad man kan göra åt det. Meningen är att föra in frågan på respektive regerings agenda, säger hon.
Under konferensen på Åland kommer man därför bland annat besöka Ålands fredsinstitut som arbetar med de frågorna.
-De gör ett väldigt bra arbete med att ge självkänsla och självkännedom till kvinnor så att de vågar säga nej, säger Lindholm.
Viktiga sjöfartsfrågor
Den andra gruppen har arbetat med maritima frågor där man kommit med tolv punkter som man vill få med i årets resolution. Tre är särskilt viktiga.
Den första är att få så kallat "short sea shipping" att fungera effektivt. Problemen i dag är bland annat att hamnarna, lotsningen och transporten från hamnarna inte fungerar tillfredsställande överallt.
-Den andra är det beslut som IMO fattat om att införa en maximal svavelhalt i utsläppen från fartyg som trafikerar Nordsjön, engelska kanalen och Östersjön, säger Roger Jansson (FS) som varit Ålands representant i gruppen.
Gränsen är 0,1 procent och ska införas redan 2015. Förhoppningen arbetsgruppen har är att den ska införas successivt i stället.
-Problemet är konkurrenssituationen. Kommer gränsen leda till att miljötransporterna flyttar till land? I så fall skulle man göra miljön en björntjänst.
Den tredje punkten är att säkerställa riskfria oljetransporter på Östersjön i och med att de tredubblats de senaste åren.
Långsiktigt arbete
Trots att man haft Östersjökonferensen i 19 år är det svårt att rent konkret peka på vad man har gjort för miljön, erkänner Roger Jansson.
-Det blir nästan omöjligt att svara på det. Men det viktigaste är att medlemmarna på konferensen påverkas så att de kan föra med sig det i sitt politiska arbete hemmavid.
En konkret sak som Folke Sjölund (Lib), som har varit med flera år på konferensen, kan peka på är att Östersjön blivit klassat som ett PSSA-område (Particulary Sensitive Sea Area), vilket innebär extremt känsligt havsområde som ska skyddas.
-Och det är tack vare påtryckningar som skedde under ett BSPC-möte, säger han.
Man påpekar också att Östersjökonferensens arbete är långsiktigt och mest handlar om att ändra inställning hos länderna så att man tillsammans kan jobba för Östersjöns bästa.
-För vem är det viktigare om inte Åland, som ligger mitt i Östersjön? säger Sjölund.
Konferensen har en budget på 70.000, men intentionen är att summan ska understigas, säger Harry Jansson.
Matilda Andersson