Styrelsens program fick godkänt på socialdemokraternas partikongress i lördags.
Det blev bara ett par tillägg och ändringar.
POLITIK Under hösten har den socialdemokratiska partiledningen tagit fram ett programdokument inför valet. Efter kongressen stod det klart att dokumentet godkänns utan några större ändringar.
-Det handlar om tre huvudpunkter. Först och främst handlar det om den ekonomiska utvecklingen. Rättvisa ideal kräver starka finanser. För det andra handlar det om att vi måste få samma välfärd här som i riket, och den tredje punkter handlar om en målmedveten miljöprofil, säger Camilla Gunell, partiordförande.
Kongressens största invändning var att punkten om den ekonomiska utvecklingen flyttades upp ett snäpp, och välfärdsrubriken flyttades ned ett snäpp.
- Sedan har det lagts till en skrivning om arbetshälsa. Det är viktigt att gynna den. Det gör att man orkar mer och orkar jobba längre.
Dessutom ska man arbeta för att bättra på partiets rykte.
- Vi beskrivs ofta som ett bidragsparti, och så är det ju inte. Vi driver en arbetslinje. Vi ska ta tillbaka arbetslinjen från borgarna. All välfärd skapar vi genom att arbeta. Bidrag ska man få vid särskilda sammanhang när de verkligen behövs. I dag delas det ut bidrag till friska lantbruk och rika redare.
Det innebär i sin tur att alla ska ha arbete, menar Gunell.
- Man ska dra nytta av allas resurser, även de som är deltidssjukskrivna och funktionshindrade. I dagsläget är det inte optimalt för alla.
Men Åland har väl europas lägsta arbetslöshet?
- Ja, utom bland ungdomar. Där ligger den på åtta procent. Men det betyder inte att man inte måste fortsätta med en aktiv sysselsättningspolitik. Och vi måste dessutom stärka småföretagarna genom att se till att facket, samhället och näringslivet samarbetar bättre.
Två reformer för att åstadkomma förändringarna måste genomföras, menar Gunell.
- Vi ska ha 1-3 kommuner på Åland. I dag planerar de 16 små kommunerna bara för sig själva. Det innebär att det finns en ineffektivitet där. För att få en likvärdig samhällsservice måste antalet kommuner minskas.
- Det måste också till en mer övergripande samhällsplanering. Det är väldigt lite helhet på den sidan i dag.
Fredrik Granlund