Fem dagligvarubutiker, som står utanför de stora aktörerna och som har öppet året runt, finns fortfarande kvar på landsbygden på fasta Åland – Getaboden i Geta, Hugos i Hammarland, KEA-Market i Lemland, Matboden i Lumparland och Matkroken i Saltvik.
Det i sin tur betyder att många kommuner, bland dem turistkommunen Eckerö och kulturvaggan Sund, saknar en året-runt-öppen-butik.
Räknar inte
Gun-Britt och Jan Lyngander driver Getaboden i Vestergeta. De tog över affären 1990 efter Gun-Britts mamma som startade den 1954.
Den tuffa konkurrensen blev ännu hårdare när S-Market gav sig in i dagligvaruhandeln på Åland och erbjöd kunderna ett nytt alternativ och långa öppettider.
– S-Markets etablering märktes inte under det första året. Då var läget oförändrat för oss, men sedan blev det en tydlig skillnad och vi har haft en nedgång under de senaste åren, säger Gun-Britt Lyngander.
Affären går runt men det är ”nätt och jämt” och mycket tack vare en rejäl arbetsinsats av ägarparet.
– Jag räknar inga arbetstimmar, då skulle jag bli gråhårig direkt, säger Gun-Britt Lyngander.
Trivs på jobbet
Men hon klagar inte heller.
– Jag älskar mitt jobb och det här livet och jag månar om servicen i min hemkommun. Visst vore det fruktansvärt tråkigt om allt småskaligt försvinner? frågar hon sig och tillägger:
– Så länge jag får ha hälsan håller jag på. Det här är en livsstil. Och sedan kanske vår dotter tar vid, hon har visat intresse för det och har vissa idéer för framtiden.
Just nu upplever ägarna ”ett par glada veckor”. Nu bidrar sommarfolket till ett ökat klirr i kassan.
– Vi har en trogen publik bland dem som äger stugor i kommunen och vi skulle inte klara oss utan dem. Många tycker också att det är pittoreskt att handla i vår butik där vi även sköter posten, säljer bensin och har ett medicinskåp. Vi har också en manuell köttdisk och försöker ha ett brett urval av åländska produkter året runt.
Vid gott mod
Sture Andersson, en av delägarna till Hugos i Hammarland, säger att konkurrensen förvisso hårdnat men än så länge är han vid gott mod.
– Vi är nöjda hittills, vi ligger ungefär på samma nivåer som under de senaste åren. Visst märktes S-Markets etablering, men samtidigt stängdes butiken i Eckerö så vi både vann och förlorade kunder i samma veva.
De stora aktörerna i branschen har långa öppettider, men Hugos har inte gett sig in i den kampen och på söndagarna är det alltid stängt – sommar som vinter.
– Vi har varit lite konservativa i den frågan. Visst kunde vi sälja mer om vi hade öppet även på söndagar, speciellt under turistsäsongen, men samtidigt kostar det och om man snålar med personalen blir servicen lidande. Vi har istället valt att ha bra service när vi har öppet. Och vi delägare som jobbar med i butiken har sett söndagarna som en semesterdag, säger han.
Det är alltid svårt att sia om framtiden men Sture Andersson är optimistisk.
– Jag tror att det ska gå att fortsätta driva en butik här, säger han.
Yngre mer mobila
Karl-Olof Ulenius har drivit Matkroken i Saltvik i 19 år.
– Visst har det förändrats. Det tuffa läget blev ännu tuffare när även S-Market kom in i bilden. Vi kan varken konkurrera med priser eller öppettider, säger han.
Dessutom märks en förändring i kundstocken. Äldre kunder, som varit trogna sin lokalbutik, avlider medan de yngre är mer mobila.
Butiken ligger inte heller mitt i turiststråket eller nära någon gästhamn. Därmed blir det inget direkt avgörande uppsving under högsommaren.
– Vi försöker satsa mer på personlig service. Vi bjuder till exempel på kaffe alla dagar, säger han.
Vad som händer med Matkroken i framtiden är oklart. Karl-Olof Ulenius är mogen för pension och hoppas att någon vill ta över – någon som är beredd att jobba långa dagar och att se butiksjobbet som en livsstil.
Kommunreform påverkar?
Matboden i Lumparland är ett aktiebolag och Kristina Nordlund är vd.
– Vi överlever. Vi har en del trogna kunder och vi kan hjälpa dem på ett personligt sätt som att gå med dem bland hyllorna och bära ut varorna till bilen.
Hon säger som Karl-Olof Ulenius – de yngre kunderna är mer rörliga.
– Jag förstår dem. Om de jobbar i Mariehamn har de andra alternativ längs vägen och de kanske inte ens hinner till oss innan vi stänger för dagen, säger hon.
En eventuell kommunsammanslagning kan komma att påverka butikens framtid.
– Om det blir större kommunenheter kan småskaligheten drabbas. Skola och daghem kan dras in och de är i dag våra kunder, säger hon.
Rätt oförändrat
Vid familjeföretaget KEA-Market i Lemland säger Marina Lindqvist i ägarfamiljen att läget är ganska oförändrat. Omsättningen har inte ökat men inte heller sjunkit under de senaste åren.
– En stor del av lokalbefolkningen är mån om att handla hos oss och vi har många återkommande turister bland kunderna. Sedan årsskiftet är vi även postombud och det kanske leder till att någon ny kund hittar till oss.
Hon säger som de övriga:
–Vi kan inte konkurrera med de stora när det gäller priser och öppettider men vi hör inte till någon kedja och försöker hålla så bra priser som möjligt. Vi försöker också vara snabba på att få fram varor som kunderna vill ha. Dessutom är vi som en gammaldags lanthandel och har en del diverse i sortimentet.
Några större förändringar har man inte vidtagit för att möta konkurrensen från de stora.
– Nej, vi har kört på som tidigare och det har fungerat, säger hon.
Helena Forsgård