Thomas Doepel påpekade redan förra sommaren, när Sverige och Finland först aviserade de kommande förbuden, att Finnlines, som använder skrubbersystem på sina fartyg, behöver tid att anpassa sig.
– Jag står fast vid det. Utvecklingen går i rätt riktning, men det är fel att de som varit tidiga med miljöinvesteringar straffas. I realiteten skapar den här typen av beslut, som inte ger tillräcklig tid för omställning, en osäkerhet för aktörer som överväger att investera i ny miljövänlig teknik.
Han poängterar dock att otillräcklig tid att ställa om inte innebär att Finnlines inte klarar av det.
– Det blir en kostnadsbelastning men regelefterlevnad är det enda som gäller för oss. Vi ser på olika möjligheter att ställa om. Många av våra fartyg har god beredskap.
På Finnsirius och Finncanopus används, enligt Thomas Doepel, avancerade skrubbersystem som gör omställningen smidigare.
– De orsakar ingen huvudvärk. På våra äldre fartyg krävs däremot en del anpassningsarbete, och på fraktbåtarna ännu mer – så pass mycket att det till och med kan påverka trafiken.
En remsa
Thomas Doepel kan i dag inte ge ett exakt svar på hur rederiet ska anpassa sin fartygsflotta. För Finncanopus och Finnsirius, som trafikerar sträckan mellan Nådendal och Kapellskär, går större delen av rutten över finskt och svenskt sjöterritorium. Men den passerar även en remsa internationellt vatten, där något förbud mot utsläpp av skrubbervatten ännu inte har aviserats.
Kan det bli aktuellt att släppa ut mer skrubbervatten på internationellt vatten i stället?
– Vi ser över olika möjligheter. Samtidigt är det en ogynnsam utveckling om vi måste köra med onödigt ballast- eller annat vatten ombord som minskar lastkapaciteten. Utmaningen är att hitta en balans där vi efterföljer regelverket på ett ansvarsfullt sätt samtidigt som vår kapacitet inte påverkas negativt. En av våra miljöfördelar är att vi i dag har liten förbrukning i förhållande till våra fraktnivåer.