I Västerhamn har ombyggnaden av kaj 3 nyligen inletts. Det är ett av Ålands större byggprojekt just nu och omfattar förutom en omfattande tillbyggnad av själva kajen en ny klaff, en ny bilramp och matargångar.
– Rivningsarbetena ska vara klara inom några dagar och hela projektet ska vara klart hösten 2020, säger Alef Jansson.
Den ombyggda kajen ersätter pontonen Alex, som varit i bruk sedan 1985 och nu bogserats över till Möckelösidan i väntan på försäljning.
– Den är i väldigt bra skick och det finns intressenter.
Avancerade metoder
Redan nu byggs betongfundamenten för de pelare som ska bära upp de nya matargångarna. I de drygt två meter djupa schakten som har grävts finns armeringen redan på plats i formarna. När allt är klart syns bara en liten del av helheten.
– Varje fästbult är inmätt digitalt och de nya stolparna ska prefabriceras med millimeternoggrannhet. Det kommer inte att ske någon svetsning på plats när de ska monteras, förklarar han.
En del av de gamla matargångarna har sparats. De ska ersätta de äldsta sektionerna i hamnen, de så kallade prärievagnarna med välvt och korrugerat tak.
Med matargångarna har också sikthindret mot vattnet försvunnit och nu ser man sjön på håll uppifrån Skillnadsgatan.
Betydande satsning
Vid den gamla kajkanten har en balk grävts fram och en bit bort håller en underentreprenör på och borrar för de nya fundamenten.
På grund av att färjorna blir allt större måste kajen vinklas ut för att de ska få rum, i första hand Viking Lines nybygge.
– Alla hamnar måste investera för framtiden.
Betongdelen av den nya kajen ska stå klar i slutet av maj nästa år, sedan ska den nya bilrampen och en helt ny sidobilramp samt matargångarna monteras.
– De nya matargångarna blir i flera våningar och förbättrar personflödet. Det är en stor mängd passagerare som byter båt på de så kallade picnic-kryssningarna. Gångarna förses även med rullband för snabbare transport, framhåller Alef Jansson.
Säkrare arbetsmiljö utan tross
Hamnbolaget förbereder också en offentlig upphandling av ett system för automatisk förtöjning. Långnäs hamn har redan beslutat investera i den tekniken.
– Vi hade en gemensam upphandling på gång tillsammans med Åbo hamn, men den avbröts i mars eftersom det visade sig att vår budget inte höll, säger Alef Jansson.
Han förklarar att ett automatiskt system väntas ge kortare hamntider och ökad säkerhet, eftersom förtöjningen är ett av de farligaste arbetsmomenten i hamnen.
– Systemet ska vara klart till september nästa år. Ökad automatisering underlättar för hamnen som har verksamhet dygnet runt.
Behöver parkeringsplatser
Huvudentreprenör för byggprojektet är Eriksson Bygg Ab, som sköter undervattensarbeten som pålning och grundläggning, betongkonstruktioner samt planerar, koordinerar och leder arbetena. De arbetena står för mer än hälften av projektet på 18 miljoner euro.
Dessutom finns fyra sidoentreprenader för bygg, landgångar och bilramp, elarbeten samt stålklaff.
När arbetena framskrider kommer allt fler underentreprenörer att jobba på området. Då ökar också behovet av parkeringsplatser i närområdet, både för de anställda och för transporter.
– Därför har vi hyrt platser på en del av Hamngatan, med krav på parkeringstillstånd. Jag hoppas att allmänheten respekterar de förbudsskyltar som satts upp, säger Alef Jansson.
Måste bli gästvänligare
Han ser behov av att utveckla parkeringssituationen i hamnen. Större fartyg betyder fler ombordanställda och fler passagerare, men det är minst sagt ont om parkeringsplatser, något som de flesta upptäckt när morgonbåtens avgång närmar sig.
Alef Jansson har också funderat på hur hamnen upplevs av kryssningsgäster och besökare överlag.
– Hamnområdet är stort och har potential. I hamnbolaget har vi en bra dialog med staden och övriga aktörer för att förbättra skyltning och marknadsföring av av staden och hela Åland som besöksmål. Nya Pommernområdet ska också lyftas fram för att locka nya besökare.
Jonny Mattsson