Klockan tickar snabbt för landskapsregeringen och Finlands regering när det gäller att hitta en lösning på problematiken kring behörigheten för smittskyddet. I och med att Finlands hälso- och sjukvårds omorganiseras efter årsskiftet riskerar Åland att hamna i ett rättslig gråzon då samma regelverk som instiftas i Finland inte kan appliceras på Åland.
I riksdagen granskar grundlagsutskottet nu lagarna kring frågan och under torsdagsmorgonen hördes såväl LR som justitieministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, professor Janne Salminen samt Sten Palmgren.
Veronica Thörnroos var nöjd med landskapsregeringens framställan.
– Jag tycker det gick ganska bra. Vi hade förberett oss väl med en god presentation och en bra argumentation för vad vi anser.
Känner inte till
LR talade framför allt om möjligheten till att lösa situationen genom en så kallad överenskommelseförordning snarare än att ändra självstyrelselagen.
– Det framkom i samband med socialminister Annette Holmberg-Janssons (MSÅ) möte med omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) att man inte känner till vad en överenskommelseförordning är, att man tolkar det som ett avtal. Det är ett speciellt sätt att hantera behörigheter som inte finns i finsk lagstiftning utan bara i självstyrelselagen. Det är kanske därför man inte har detaljkunskap om det, säger lantrådet.
Det finns ett drygt trettiotal sådana förordningar som är i kraft i dag, men lantrådet säger att de är förhållandevis gamla.
– Eftersom det inte finns någon annanstans i lagen så förutsätter det att man har jobbat med Ålandsfrågorna på djupet, annars vet du inte vad det är. Det är ett unikt sätt att hantera lagstiftnings- och förvaltningsbehörighet.
Språkproblem
Ett annat problem är språkligt.
– Jag kan inte finska, men jag har fått berättat för mig att det kan tolkas som något annat när det översätts till finska.
Landskapsregeringens önskan att smittskyddet ska regleras genom en överenskommelseförordning skulle lösa problemet med att självstyrelselagen annars måste ändras i snabb takt. Lantrådet tror ännu att frågan går att lösa.
– Vi måste ju arbeta vidare för en lösning och jag är ganska optimistisk till min natur även om man också måste vara realistisk. Vi ska göra vårt bästa för att säkra ålänningarnas rätt, säger Veronica Thörnroos.
Besked på onsdag?
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, som är ledamot av grundlagsutskottet, säger att utskottets betänkande kan vara klart på onsdag.
– Vi beslöt att avsluta delen av beredningen som består av höranden och har haft en förberedande debatt i ärendet. Nu är det våra tjänstemän som har till uppgift att skriva ett utkast till utlåtande. Det räknar jag med presenteras på onsdag och då skulle det kunna finnas förutsättningar för beslut då, säger Löfström.
Hur tycker du att LR:s åsikter mottogs av utskottet?
– Rent generellt är frågorna väldigt viktiga för utskottet för att kunna säkerställa att saker fungerar både på Åland och i hela landet och att det blir korrekt. Utskottet har tidigare, både under pandemin och nu i samband med hälsovårdsreformen, tagit ställning för att dessa saker behöver regleras i självstyrelselagen, att det är den bästa platsen för att reglera saker. Det här är inte bara viktigt för mig som Ålands riksdagsledamot, utan för hela grundlagsutskottet, säger Mats Löfström.