Landskapsregeringen (LR) har lämnat sitt utlåtande till Finlands riksdag om regeringens förslag till ändringar i lagen om arbetskraftsservice och beredskapslagen, något Ålandstidningen tidigare berättat. I sitt svar riktar LR skarp kritik mot hur lagförslaget har beretts och påpekar att Ålands självstyrelse inte har respekterats. LR föreslår att skrivningarna om Åland i lagförslaget tas bort tills en helhetslösning för Ålands beredskap har arbetats fram.
De föreslagna lagändringarna är planerade att träda i kraft den 1 januari 2025. Efter att LR:s utlåtande lämnats in har lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och åländska tjänstemän hörts av riksdagens grundlagsutskott.
Katrin Sjögren beskriver frågan som avgörande för Ålands självstyrelse och framhåller att pandemin synliggjorde flera problem inom beredskapen.
– Pandemin skapade en stor oreda ur ett åländskt perspektiv. Det var problematiskt även för Finland, som nu verkar göra analysen att man var snabb med att utlysa undantagsförhållanden utan att ha en tydlig bild av situationen. Nu görs en omfattande revision av beredskapslagstiftningen i Finland.
Risk för krockar
Hon betonar att Åland har en unik förvaltningsstruktur som påverkar hur beredskapen fungerar.
– Vi har ansvar för centrala myndigheter som sjukhus, kommuner, polisen samt brand- och räddningsväsendet. Dessa är viktiga för beredskapen, oavsett om det gäller klimatförändringar, pandemier eller krig. Vårt budskap är enkelt: Glöm inte bort oss.
Närings- och miljöminister Jesper Josefsson (C) beskriver lagförslaget som en av de större utmaningarna för Ålands självstyrelse på senare år.
– Vi ser detta som det första lagförslaget i en oroväckande linje där Finland inte tar hänsyn till Ålands lagstiftningsbehörighet. Det leder till krockar, både juridiskt och praktiskt, säger han.
Oroande trend
Jesper Josefsson pekar på att Ålands och Finlands strukturer redan skiljer sig på flera områden. Detta gör det extra problematiskt om lagändringar införs utan tillräcklig analys
– Om lagstiftningen plötsligt ändras kan många funktioner på Åland sluta fungera över en natt. Vad gäller juridiskt i slutändan? Vi har egen lagstiftningsbehörighet som måste respekteras.
Både Sjögren och Josefsson varnar för att detta bara är början.
– Det här är bara en liten del, det första lagförslaget. Om Finland driver igenom detta utan att ta hänsyn till Åland finns en risk att det blir en norm för all framtida lagstiftning, säger Jesper Josefsson.
Ur LR:s utlåtande
”Landskapsregeringen (LR) konstaterar inledningsvis att arbets- och näringsministeriet inte har initierat en dialog med landskapsregeringen under beredningen av propositionen fastän propositionen innehåller förslag som är av stor betydelse för Åland.”
”Den föreslagna skrivningen angående Åland i 91 § beredskapslagen bör strykas tills det finns en helhetslösning rörande hur uppgifterna rörande beredskap inför och under undantagsförhållanden ska skötas i landskapet Åland. Beredskapslagstiftningen måste beakta och anpassas till behörighetsfördelningen i självstyrelselagen och Ålands särställning generellt.”
Mycket uppseendeväckande
Under lagtingets budgetdebatt lyfte Harry Jansson arbetet med en ny beredskapslag för undantagstillstånd.
– Som bäst kämpar regeringen Sjögren med att förhindra att riksdagen stiftar en lag som förvärrar förvirringen kring den gällande beredskapslagen, sade han.
Om riksdagen stiftar en lag som står i strid med självstyrelselagen blir krisen enligt Harry Jansson större än den kring lotterilagstiftningen år 2000, då president Tarja Halonen satte stopp för lagförslaget med motiveringen att den stred mot självstyrelselagen.
– Har president Alexander Stubb samma ryggrad som president Halonen att vägra stadfästa den nya lagstiftningen? Risken är stor att vi kommer få ett svar på detta spörsmål inom en rätt så snar framtid.
Tydligare markering
Arbets- och näringsministeriet försöker vilseleda riksdagen med sitt förslag, sade Harry Jansson.
– Jag hoppas och förväntar mig att tillräckligt många förnuftiga människor lyssnar på Åland.
Han uttryckte också förvåning över att Ålands riksdagsledamot Mats Löfström inte markerat tydligare i frågan, men utgår från att markeringen görs i grundlagsutskottet.
– Det som är uppseendeväckande är att det läggs ett förslag vid sidan av Bygglingruppens arbete, som går på djupet med de här frågorna. Saknar man koordinering i Helsingfors? Det är mycket uppseendeväckande och lite oroande.