Projektet ”The cellar in the sea” är ett samarbete mellan champagnehuset Veuve Clicquot och Silverskär som inleddes för drygt tre år sedan. Bakgrunden till projektet kommer från historien om vrakchampagnen som hittades på Åland 2010.
– Det är en underbar historia som sträcker sig ända bak till Madame Clicquots tid. Idén med det här, nya, projektet är dels att knyta ihop historien om vrakchampagnen med en ny historia, dels att undersöka hur champagne åldras i en annan miljö, säger Dominique Demarville.
Ursprungligen var det Johan Mörn från Silverskär som kläckte idén om att sänka ner ny champagne till havets botten. När Dominique Demarville fick höra om idén hakade han snabbt på.
– Det var då idén till det här projektet vaknade till liv. Vi vill se hur champagnen åldras i en annan miljö.
Dominique Demarville berättar också att projektet är Veuve Clicquots enda större projekt utanför Frankrike.
– Det är ett väldigt stort projekt för oss. Vi kunde gjort det någon annanstans men ville stanna kvar på platsen där champagnen hittades. Bemötandet på Åland har varit fantastiskt, alla engagerade har blivit som en familj.
Första testet
Under tisdagen gjorde Dominique Demarville tillsammans med några kollegor sitt första besök till Åland sedan projektchampagnen sänktes ner i vattnet utanför Silverskär för tre år sedan. Tillsammans med flera, inbjudna, internationella bloggare och instagrammare flögs de in till Silverskär med helikopter och sjöflyg.
– Åland är en fantastisk plats och i samband med att vi nu tar upp de första flaskorna för provsmakning har vi bjudit in mat-, livsstils-, och lyxbloggare från hela världen.
Tanken är att berätta historien bakom vrakchampagnen och marknadsföra det här projektet, berättar Lina Dumas, Veuve Clicquots kontaktperson på Åland och koordinator för projektet.
Bland besökarna är det också tydligt att den åländska miljön och berättelsen bakom champagnen är något speciellt.
– Historien kring champagnen är otrolig. Att få besöka Åland och Silverskär är enormt för mig. Det är en dröm, säger instagrammaren Joann Pai som driver instramgramkontot Sliceofpai med 144.000 följare.
Lindsay Tramuta, New York Times-skribent och instagrammare är lika förbryllad.
– Det är fantastiskt eftersom jag känner till Veuve Clicquot och arvet från Madame Clicquot så väl. Att nu få besöka Åland och platsen där vrakchampagnen hittades är otroligt. Lika otroligt är det att någon bara snubblade över vrakchampagnen. Det nya projektet är ett testament över vilken fantastisk berättelse det här är från första början.
Champagnevaktare med kanoner
På Silverskär bjuds gästerna på Ålandspannkaka och på Klobben serveras lokalt tillagad lunch. Besökarna försäkras också om att projektchampagnen ligger tryggt på havets botten när man passerar Clicquot Island och två regnklädda champagnevaktare kommer ut och skjuter med en kanon.
Senare under eftermiddagen ska några av de champagneflaskor som sänktes ner till 50 meters djup utanför Silverskär för tre år sedan provsmakas.
– Det här projektet en underbar möjlighet för oss att undersöka hur champagne åldras i en annan miljö. Vad vet vi? Efter att vi smakat på, och gjort kemiska analyser av, champagnen kanske vi kan konstatera att det så här långt har lyckats. Och i framtiden kanske vi kan konstatera att champagnen kan lagras i den här miljön i flera hundra år, avslutar Dominique Demarville.
FAKTA
The cellar in the sea
Fascinerade av historien bakom den nästan 200 år gamla vrakchampagnen som hittades på Åland 2010 och fortfarande var drickbar hissade Veuve Clicquot i ett unikt forskningsprojekt i juni 2014 ner 350 flaskor champagne i vattnet utanför Silverskär. Representanter från Veuve Clicquot har tidigare provat champagnen men i går var första gången man jämförde flaskorna med traditionellt lagrad champagne. Tanken är att kontroller ska göras vart tredje år och projektet pågå i mer än 30 år.
Kevin Eriksson