Strejk bryter ut i skärgårdstrafiken om inte lönerna höjs för de anställda ombord. Den inleds om mindre än två veckor. Och någon gradvis upptrappning blir det inte, enligt fackordföranden Simo Zitting.
-All personal, cirka 70 personer, tas ut i strejk samtidigt, säger han.
ARBETSMARKNAD Förhandlingarna om kollektivavtalet för skärgårdstrafiken ledde till strejkvarsel redan första dagen.
Landskapets förhandlare, avtalschef Sara Karlman och sjötrafikchef Bo Karlsson, hann inte ens hem från det första mötet i Helsingfors innan Sjömansunionens strejkvarslade.
Sjömansunionen kräver löneförhöjningar på 1,7 procent eller minst 31 euro. Det motsvarar vad fackföreningens medlemmar i utrikestrafiken har fått, men är något lägre än höjningen för de anställda på passagerarfartyg.
Alla färjor samtidigt
Enligt Sjömansunionens ordförande Simo Zitting var man tvungen att ge strejkvarslet så här snabbt.
-Det hölls ett möte i tisdags, men landskapsregeringens förhandlare hade inte fullmakt att lova någonting. Därför var vi tvungna att ge strejkvarsel, säger Simo Zitting.
Nu inväntar man landskapsregeringens beslut.
-Vi hoppas att landskapsregeringen förstår att den enda möjligheten är att ge alla sjömän samma justeringar, säger Simo Zitting.
Annars blir arbetskonflikten en fråga för riksförlikningsmannen.
-Men det är bättre om landskapsregeringen beslutar om saken.
Varför måste ni varsla så snabbt?
-Vi har ett kollektivavtal, men lönebestämmelserna går ut i slutet av februari. Därför måste vi göra något före början av mars.
Vad händer annars?
-Om vi inte har några lönebestämmelser behöver våra medlemmar inte arbeta. Men vi hoppas att det inte blir någon strejk.
Finns det någon plan för hur strejken ska gå till?
-Den gäller alla 70 personer på alla färjor samtidigt. Vi måste naturligtvis fundera på om det finns några andra åtgärder, men först väntar vi på landskapets beslut.
Hur tycker du att landskapsregeringen har agerat?
-Vi bara hoppas att man ska presentera samma resultat som inom utrikestrafiken. Vi har över 30 kollektivavtal och det här är det sista av dem, säger Simo Zitting.
Har inte sagt nej
Inom landskapsregeringen arbetar tjänstemännen med frågan i dag. På torsdag ska politikerna i landskapsregeringen diskutera strejkvarslet.
Finansminister Mats Perämaa (Lib) sticker inte under stol med att han är förvånad över Sjömansunionen agerande.
-I tisdags hölls den första förhandlingen i frågan. Det normala är att förhandlingarna inleds med att parterna lägger fram sina krav och synpunkter. Sedan förhandlar man tills man är överens eller inte, säger han.
Men den här gången hann landskapsregeringen inte ens ta ställning till kravet på löneökningar, enligt Mats Perämaa.
-Enligt min bedömning har vi inte ens hamnat i den situationen att vi bestämt sagt nej. Därför är det mycket förvånande att man går in med ett strejkvarsel.
Enligt Simo Zitting var man tvungen att göra det på grund av den snäva tidsramen?
-Det förstår jag absolut inte. Men det har sagts att Simo Zitting själv ska resa bort och att det är en orsak till tidsbristen.
Enligt Mats Perämaa är det är vanligt att avtal går över tiden.
-De korrigeras sedan så att de gäller från det datum man bestämmer.
-Det finns inga formella hinder mot att fortsätta driva trafiken. Men nu valde Sjömansunionen att spetsa till läget innan våra förhandlare ens hunnit hem för att diskutera frågorna, säger Mats Perämaa.
Anna Jakobsson