Vårdarna på Strömsgården upplever att de tvingas lägga för mycket arbetstid på köksgöromål och vill öka fokus på vårdarbetet. Köket har en kock på heltid och ett köksbiträde på 50 procent och anses vara underbemannat, en situation som pågått under lång tid.
Äldreomsorgsledaren har gjort en jämförelse med två andra skärgårdskommuner, där man serverar färre portioner men i vardera fallet har tre anställda på totalt omkring 2,7 tjänster. För att öka bemanningen under veckosluten föreslog omsorgsnämnden i budgetförslaget att en biträdande kock på 70 procent inrättas.
De anställda anser att det är ett minimum för att täcka det verkliga behovet. De framhåller att det krävs mera resurser nu än då centralköket startade för 25 år sedan.
– Det har tillkommit många saker som tar tid, exempelvis egenkontroll och olika specialdieter som kräver planering, förklarar närvårdare Nina Åberg, en av dem som står bakom skrivelsen.
Utreder helhetslösning
På förslag av kommunstyrelsen beslöt fullmäktige att avslå nämndens förslag om utökad bemanning, med hänvisning till att merkostnaden skulle bli omkring 50.000 euro per år. Skrivelsen från Strömsgårdens vårdpersonal togs till kännedom till fullmäktige och som bilaga i budgetprocessen.
– Kommunens ekonomiska situation är mycket ansträngd. Avslaget är helt en ekonomiska fråga, det finns inget utrymme för ökad personal. Men det beslöts att en utredning om köks- och städfunktionerna i sin helhet ska göras för att nå ett så bra resultat som möjligt. Målet är att verksamheterna ska kunna skötas med befintlig personal utan att kostnaderna ökar. Kommunledningen ser hoppfullt på att kunna lösa det här, säger kommundirektör Erik Brunström-Granesäter.
Försvarar de äldre
Han framhåller att det senaste året varit turbulent på grund av personalomsättning i köket, men att läget inte är så drastiskt som det ges uttryck för i skrivelsen.
– Tillfälliga lösningar har påverkat funktionaliteten, men det har inte gått så långt som det påstås. De upplevda bristerna har inte bekräftats.
Nina Åberg säger att vårdpersonalen har full förståelse för att det är ett svårt budgetläge, men att det är ett centralkök.
– Det betyder att man ska kunna och hinna beakta alla klienters behov. Som vårdare måste vi också försvara de äldres ställning. De har inget annat val än att äta uppvärmd mat, men de betalar ju faktiskt för maten och behöver få färskt tillagade måltider.
Hon påpekar att det handlar om sociala verksamheter som är lagstadgade, medan kommundirektören konstaterar att kommunen dras med kraftigt underskott och att man inte ser någon ljusning de närmaste åren.
– Vi har nu en skattesats på 19 procent. Varje procentenhet motsvarar omkring 70.000 euro i intäkt, men bara för att täcka det här årets underskott borde vi höja med fem procentenheter, säger Erik Brunström-Granesäter.
Svårt att rekrytera
Enligt Nina Åberg handlar skrivelsen om att väcka politikernas uppmärksamhet på en problematik som pågått i flera år.
– Vi har kanske inte varit tillräckligt tydliga med hur situationen ser ut. De som jobbar i köket gör en fantastisk insats, men de hinner inte med allt. Naturligtvis hör det till vårdjobbet att hjälpa till i köket och att städa, men ibland har vi vårdtyngd som måste prioriteras. Det är viktigt att alla uppgifter sköts.
Eftersom det överlag är svårt att rekrytera folk till äldreomsorgen och problematiken finns i många kommuner, anser Nina Åberg att det är viktigt att erbjuda tjänster som går att leva på.
– Vårdö ligger trots allt lite avsides och det är ingen som har råd att pendla från stan till ett köksbiträdesjobb på halvtid.
Utdrag ur vårdarnas skrivelse
Köket är uppenbart underbemannat när många obligatoriskt tillhörande arbetsmoment inte uppfylls.
Det krävs kunskap, tid, planering och framför allt lite hjärta i det man gör. Nu är menyplaneringen näst intill obefintlig och det lagas mat ”för dagen”. Vårdarna får skarva i planeringen och ”släcka eldar” med det som finns att tillgå.
I nuläget kan vi tyvärr inte lita på att den specifika mat som behövs förvissa klienter finns, utan vi vårdare måste arrangera något passande.