Snöröjning har subventionerats av staden för äldre handikappade och de med hjärtproblem. Från årsskiftet tas det bort. Omsorgsavdelningen anser inte att snöröjning är deras sak och socialnämndens ordförande Harriet Lindeman menar att det offentliga inte kan bekosta allting.
OMSORG Enligt Mariehamns omsorgschef Benita Muukkonen är det mellan 70 till 80 personer som använt sig av den subventionerade snöplogningstjänsten. Äldre, handikappade och personer med särskilda problem, som hjärtproblem tillhör grupperna som fått billigare snöröjning. Läsare som använt sig av tjänsten har hört av sig till Ålandstidningen och undrat varför den tas bort.
Det är omsorgsavdelningen som från början ville att frågan skulle utredas.
- Våra resurser ska gå till omsorgen om klienterna, de räcker inte till det här, säger omsorgschef Benita Muukkonen.
Hon säger att hon tror att tjänsten behövs, men att omsorgsavdelningen inte är de som bör ta hand om det.
- Upphandlingar med entreprenörer och faktureringar har tagit mycket av vår tid, och när det inte plogats i tid har vi fått ta emot många samtal.
Så var det senast det var snö, för några veckor sedan.
Det har kostat tre eller fem euro per tillfälle att få snöskottning vid huset, den lägre summan gäller för de med lägst inkomster.
Gav vika för sjukskötersketjänst
I socialnämndens budgetförslag som även klubbats igenom av stadsfullmäktige står det att en extra sjukskötersketjänst finansieras med de pengar man sparar genom att dra in snöröjningstjänsten: "...eftersom dessa är frivilliga åtaganden för kommunen".
- Det blir lite konstigt att de sakerna ställs mot varandra i budgeten. Indragandet av snöröjningen hade ändå diskuterats, säger socialnämndens ordförande Harriet Lindeman.
Vad säger du till de som använt tjänsten och nu får betala för snöröjningen själva?
- I socialnämndens budget finns inte pengar att bekosta allting. Snöröjningen har varit svårskött och därför har vi prioriterat bort det.
- Efter årsskiftet får man betala för tjänsten själv, men den som inte har råd kan vända sig till socialen.
Den här tjänsten är inte helt olik "Fixar-Malte" som också röstades ner.
- Det offentliga kan inte ta ansvar för allt. Just Fixar-Malte är något jag tycker att den tredje sektorn kunde sköta, föreningar som Röda korset eller pensionärsföreningen till exempel. Jag har pratat med yngre pensionärer om det och de har sagt: "vart ska man vända sig för att anmäla sig?", säger Harriet Lindeman.
Ålandstidningen