KST borde sköta integrationen för Sunds räkning efter att kommunernas socialtjänster slogs ihop 2021, slår kommunstyrelsen fast efter ett möte i måndags.
”Vill man spetsa till det, så skulle man kunna hävda att det vore i strid med KST-lagen om Sunds kommun skulle åta sig att sköta den övergripande integrationen i egen regi”, står det i protokollet.
Kommundirektör Andreas Johansson säger att ansvarsfrågan har aktualiserats i samband med att det har anlänt flyktingar från Ukraina.
– Nu får vi direktiv från finskt håll om att ersättningarna ska ske via NTM-centralen, så som det fungerade när vi tog emot syriska flyktingar. Myndigheten ställer krav på att vi ska ha ett giltigt integrationsprogram för att ens få ersättning och nu blev det jättebråttom för oss att få det i skick, säger han.
Just nu följer Sunds kommun ett program som antogs 2016, efter en modell framtagen av Ålands kommunförbund. Men enligt Andreas Johansson borde ansvaret nu vara KST:s.
– Tidigare upplevde jag att vi var överens med KST, men inte längre, säger han.
Andreas Johansson menar att det i förhandlingen om grundavtalet med KST var ”självklart att de skulle ta hand om den övergripande integrationen”.
– Men det anser inte KST:s ledning och majoriteten av deras styrelse, säger han.
Nu har Sunds kommun beslutat sig för att bjuda in samtliga kommuner till ett möte för att diskutera samordningen av integrationen.
– Det finns ett behov eftersom det råder stora oklarheter. Det finns väldigt olika uppfattningar om vad som gäller och vad lagen faktiskt säger, säger Andreas Johansson.
KST: Delat ansvar
KST håller med om att det har funnits ett behov av att klargöra gränsdragningen mellan kommunerna och KST när det gäller integration, men delar inte Sunds uppfattning om hur ansvaret ska fördelas.
I december hölls ett möte där syftet var att LR skulle förtydliga hur lagen ska tolkas. Vid mötet deltog representanter från KST, kommunerna, LR och sakkunniga i integrationsfrågor från Finland.
– Frågan har varit om all integration hör till KST, vissa kommuner har tolkat det så. Men det är inte LR:s tolkning. All integration är inte socialvård och hör därmed inte till KST:s uppdrag och ansvarsområde. De flesta inflyttade till Åland har inte behov av socialservice. Integrationsarbete är något som ska synas och beaktas i all kommunal basservice. Största delen av integrationen ska därför skötas av kommunerna, och inte av socialvården, säger KST:s förbundsdirektör Katarina Dahlman.
– Vid mötet fick KST understöd för sin tolkning av gränsdragningen och ansvarsfördelning, säger Mikaela Brandt, ansvarig för integrationsfrågor vid KST.
Hon fortsätter:
– KST har arbetat med att ta fram ett underlag för gränsdragningen. Dokumentet utgår från LR:s tolkning, utlåtanden från sakkunniga och går i linje med hur man gör i Finland i samband med bildandet av välfärdsområden. Fördelningen i lagen är väldigt tydlig, största delen av integrationsarbetet ska fortsättningsvis utföras av kommunerna.
KST nämner att Mariehamns stad fortsätter att utveckla sin verksamhet i linje med denna tolkning.
Hur ser ni på att Sunds kommun tar initiativ till ett möte med de andra kommunerna?
– Vår syn är fortsättningsvis att KST:s uppdrag är att utföra socialvård i enlighet med KST-lagstiftningen, säger Katarina Dahlman.
Utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C) har ansvar för integrationsfrågor, och var den som höll i det ovan nämnda mötet. Hon kallar frågan för ”komplicerad”.
– Som jag ser det är integrationen delad, vissa delar tillhör KST och vissa tillhör kommunerna. Det här är en jätteviktig fråga, som jag hoppas ska klarna ytterligare under våren. Det pågår just nu ett arbete och ett antal tjänstemän jobbar med det, säger hon.