På tisdagskvällen beslutade Sunds kommunfullmäktige att säga upp medlemskapet i Mise. Därmed växer skaran med avhoppare från Mise.
SOPHANTERING Ett enigt kommunfullmäktige står bakom beslutet. Motiveringen är att invånarna i Sund är missnöjda med avgiftsnivåerna. Kommunen tror att de kan sköta avfallshanteringen billigare i egen regi enligt kommundirektör Christina Nukala-Pengel.
-Kommunen kan heller inte acceptera ständiga tillskott till Mise i form av skattemedel, säger hon.
Mise har begärt ekonomiskt tillskott av både medlemskommunerna och landskapet för att gå runt nästa år. För Sunds del handlar det om 9.800 euro nästa år. Tidigare har kommunen skjutit till 30.000 euro till verksamheten enligt Christina Nukala-Pengel.
Sunds kommun har utrett en anslutning till skärgårdsrenhållningen Klara, men beslutade under mötet att i stället avgöra den framtida sophanteringen genom ett öppet anbudsförfarande.
"Fel servicenivå"
Sunds vice kommunfullmäktigeordförande Maud Johans (lib) säger att kommuninvånarna har tappat förtroendet för Mise. Ytterligare en bidragande orsak till att gå ur är den nya ambitionen med fastighetsnära hämtning av allt brännbart avfall.
-Efterfrågan på den typen av service är låg inom kommunen. Det är ingen bra lösning i en landsbygdskommun, tycker hon.
Men varför försöker ni inte förändra Mise inifrån i stället?
-Vi har försökt tidigare år men som liten kommun hamnar man att betala extra kapitaltillskott trots protester. Vårt inflytande är för litet.
Fler kommuner tvekar
Beslutet i Sund är ett led i en pågående avhoppartrend inom Mise. I onsdagens tidning rapporterade Ålandstidningen att det finns ett starkt stöd i Geta kommun för att lämna Mise. Tidigare har Vårdö sagt upp sitt avtal för att liksom Brändö och Kumlinge ansluta sig till Klara.
Mariehamn har beslutat att utreda medlemskapet i Mise och ett alternativ är att i stället samordna sophanteringen med Jomala. Men enligt Jomalas kommundirektör Carolina Sandell är det inte aktuellt för Jomala att lämna Mise.
-Innan man gör det måste man ha prövat alla vägar inom Mise, säger hon.
Efter Ålandstidningens rundringning framgår att även Kökar utreder att lämna Mise och övergå till Klara. Det beslutet tas tidigast under år 2009.
Övriga medlemskommuner diskuterar för närvarande inte något utträde ur organisationen.
Gemensamt för de Mise-kritiska kommunerna är att man tycker att avgifterna är för höga. Samtliga Klara-anslutna kommuner har även valt en lägre servicenivå än Mise. Det vill säga att befolkningen lämnar allt avfall på återvinningsstationer, i huvudsak till obemannade stationer.
"Startades för snabbt"
Maud Johans säger att Sunds historia med Mise inte nödvändigtvis är slut.
-Mise kan också lämna in anbud på att sköta vår sophantering, i konkurrens med andra entreprenörer.
Med facit i hand, var det fel att grunda Mise?
-Tanken och viljan från början var riktigt god. Vi hoppades på samordningsvinster men det visade sig att förutsättningarna på glesbygden och i större kommuner var för olika. Jag kan även känna en besvikelse över att man inte har fått ordning på alla register så att alla betalar sina avgifter. Vi har lärt oss att man måste ha alla saker klara innan man kör igång en ny verksamhet, Mise sattes igång för fort.
Vad tror du om Mises framtid?
-Om Mariehamn och Jomala går ur
skulle det sannolikt innebära slutet för Mise. Och kanske vore det bäst att börja om med blankt bord i hela sophanteringsfrågan.
Tone Nordling