Det var natten mot lördagen som en bil parkerad på Storagatan i Mariehamn krossades av ett fallande träd. Trädet, det andra att falla i Mariehamn på kort tid, röjdes därefter undan av Mariehamns räddningsverk.
Precis som trädet i landskapskurvan, som föll i somras och som sedermera resulterade i att landskapets fastighetsverk tog bort alla träd på platsen, hade trädet på Storagatan angripits av så kallad stubbdyna. En sporsäckssvamp som förekommer på olika lövträd och orsakar vitröta i stammen. I samband med att trädet föll i landskapskurvan upptäcktes svampen för första gången i Mariehamn.
Stefan Nordas berättar att man redan under måndagsmorgonen tillsammans med arborister är i full gång med att kontrollera flera andra träd längs med Esplanaden.– Stubbdyna är en svamp som angriper träd och som är väldigt svår att se med ögonen. Svampen angriper rotsystemet. Det här trädet var helt murket nere i roten. Man kunde nästa plocka isär det med sina händer.
Visst antalRedan 2015 gjordes grundliga undersökningar av lindarna som står i den östvästliga Esplanaden, alltså mellan Norra Esplanadgatan och Storagatan. Undersökningen visade bland annat att det fanns många torra kvistar och arbete med att reducera trädens kronor inleddes. Någon kontroll av trädens rotsystem gjordes däremot inte.– Det vi gör nu är att använda mikroborrar för att komma ner i roten. Då kan vi se om det är friskt eller sjukt, säger Stefan Nordas.
I nuläget är det endast vissa partier som kommer att kontrolleras.– Vi koncentrerar oss till partier där vi bedömer att risken för att det händer någonting är större. Vi kommer att starta upp från Strandgatan och gå längs med trottoaren på Storagatan i västlig riktning. En del träd inne i Esplanaden kommer också att undersökas.
Enligt Mariehamns stad har ett antal smittade träd hittats, samtliga som har drabbats med rötsvamp kommer att fällas inom kort.
LuftburenStefan Nordas berättar att stubbdyna sprider sig i luften och att vilket träd som helst därför kan drabbas. Alltsom oftast är det träd som redan är skadade som angrips.– Svampen kan blåsa iväg vart som helst. Om ett träd har drabbats räcker det inte med att bara kontrollera de närliggande träden.
Borde man inte avsätta resurser för att gå igenom alla träd längs med Esplanaden?– Absolut, men vi måste ta en diskussion om hur vi går vidare med det. Det här är en direkt åtgärd för att kolla ett antal träd där vi bedömer att det kan finnas risk.Vad händer om ni hittar ett sjukt träd?– Min bedömning är att vi måste ta ner det ögonblickligen.
Stefan Nordas säger att man inom avdelningen kommer att diskutera situationen i takt med att arbetet framskrider. I nuläget är det dock inte aktuellt med att ta ner träd i förebyggande syfte.– Vi går igenom dem för att se om de är skadade eller sjuka. Annars tar vi inte ner någonting.Mår träden bra i övrigt?– Det kan man inte säga. Vissa träd som drabbats av röta kanske har tio år kvar. Andra kan ha 50-60 år kvar.
Kevin Eriksson