– Vi jobbar mycket lika på finska och svenska sidan. Vi har samma standard och vi samövar. Det känns tryggt. Samarbetet mellan länderna är jätteviktigt, säger Matti Rytkönen som är pilot ombord.
Svenska Sjöfartsverket har fem helikopterbaser runtom i Sverige. Den helikopter som i går deltog i en övning tillsammans med den åländska gränsbevakningen är stationerad i Norrtälje. Även om det i första hand är Superpuman i Åbo som flyger in för räddningsuppdrag på Åland kan man även ta hjälp från Norrtälje.
– Varje stat har sitt ansvarsområde, men vi har ett väldigt bra samarbete sinsemellan. Sverige kan efterfråga finska resurser och vice versa. Sjöräddning bygger på samverkan, säger Sjöfartsverkets pressinformatör Daniel Lindblad.
Faktum är att Åland ligger inom Norrtäljehelikopterns räddningsområde. Det tar 20–25 minuter att flyga till Åland, vilket kan jämföras med de 40–45 minuter det tar för Superpuman i Åbo att komma hit.
Åbo bestämmer
Det är gränsbevakningens sjöräddningscentral i Åbo som bestämmer vilka enheter som ska kallas in till ett räddningsuppdrag.
– Men vi följer alltid med vad som händer. Om det är något hoppar vi in i de stövlarna om det behövs, säger sjöbevakningsmästare Mika Gustafsson på Ålands sjöbevakningsstation.
Ekonomiskt sett spelar det ingen roll om man anlitar helikoptern i Norrtälje eller Superpuman.
– Det är en vanlig missuppfattning, men det kostar inget extra, säger piloten Sven Axelsson.
Piloterna är positiva till att använda alla resurser. Eftersom Norrtäljehelikoptern är snabbare på plats kan den påbörja räddningsarbetet i väntan på att Superpuman kommer och tar över.
Antalet uppdrag tillsammans med Finland bedömer Daniel Lindblad till en handfull per år. Däremot gjorde man under fjolåret 97 så kallade medicinska evakueringar från passagerar- och handelsfartyg, det vill säga hämtade personer som insjuknat ombord.
– En stor del av dem är från Finlands- och Ålandstrafiken.
Bra utrustad
Räddningshelikoptern har bara ett och ett halvt år på nacken. 2012 köpte Sjöfartsverket sju stycken helikoptrar av samma typ för 87 miljoner euro.
Ombord finns ett team på fyra personer: två piloter, en ytbärgare och en vinschoperatör.
– Som mest kan man plocka upp 15 personer. De gamla helikoptrarna tog som mest åtta, säger Daniel Lindblad och tillägger:
– Men tack och lov har vi inte behövt använda maxkapaciteten.
Matti Rytkönen, som var en av de första piloterna på plats när Estonia sjönk för 20 år sedan, uppskattar helikopterns hovringsautomatik med en precision på plus minus 30 centimeter. Helikoptern är också fullt anpassad för mörkerkikare, vilket underlättar betydligt i skärgårdssök.
– Det är som jul för en pilot, säger han.
Sandra Widing