De senaste åtta åren har Teater Alandica beviljats sammanlagt 52.000 euro i projektbidrag av Svenska kulturfonden. Senast i mars beviljades teaterföreningen 10.000 euro, strax innan 34 kvinnor inom föreningen protesterade mot sexuella trakasserier.
– Det är bedrövligt att ha medverkat med bidrag till en kultur som inte tycks vara sund. Vi är besvikna. Främst tänker man på människorna som har blivit utsatta, det måste tas på allvar, säger Svenska kulturfondens vd Sören Lillkung och fortsätter:
– För alla parter vore det viktigt att fakta kommer fram. Vid så här grova anklagelser bör det göras en polisutredning så att det inte bygger på rykten och motsatta uppgifter om vad som har varit vad.
Skärpta krav
Med anledning av HBL:s granskning har Svenska kulturfonden gjort en kontroll av de senaste årens bidrag till Teater Alandica.
– Vi har gått igenom alla redovisningar och ser att föreningen har skött det som ska skötas. De produktioner man har fått bidrag för har blivit av, pengarna har gått dit de ska, säger Sören Lillkung.
Att kräva tillbaka redan beviljade bidrag är inte aktuellt.
– Men vi beviljar inte nya bidrag förrän vi vet att det är en frisk kultur, där det finns en respekt mellan människor, säger Sören Lillkung.
Skulle Teater Alandica skicka in en bidragsansökan inför nästa år kommer Svenska kulturfonden att kräva information om vilka åtgärder som har vidtagits för att komma tillrätta med problemen.
Svenska kulturfonden har de senaste åren skärpt kraven för bidragsansökningar. Men samtidigt bygger bidragsgivning på tillit, säger Sören Lillkung.
– Skulle allt kontrolleras med förstoringsglas blir det tungt för våra föreningar, säger han.
Kulturfonden uppmanar alla organisationer att regelbundet göra externa utvärderingar av sina verksamheter.
– Det är viktigt att se utvärderingar som en möjlighet. Man blir själv lätt blind, med utomstående hjälp kan man få reda på saker som är direkt osunda, säger Sören Lillkung.