Förberedelserna är i full gång inför Teater Alandicas uppsättning av den hyllade musikalen Annie, med premiär den 8 mars. Under en livlig repetition får Ålandstidningen en inblick i arbetet med föreställningen, där över tjugo barn är engagerade.
Barnen är uppdelade i två lag som turas om att framföra föreställningen. I denna åländska tolkning av musikalklassikern får inte bara en, utan två stjärnor chansen att dela huvudrollen som barnhemsflickan Annie – Linnea von Hertzen och Maja Hammar.
– Det känns roligt och spännande, säger Linnea von Hertzen som gör debut på teaterscenen.
– Annie är en modig flicka, hon gör som hon vill, säger Maja Hammar.
Många sökande
Regissören Petronella Wester menar att Annie innehåller alla ingredienser för en succémusikal: starka låtar, härlig dans, fängslande karaktärer och en berättelse fylld av motgångar, tårar och glädje.
Bild
– Annie är en godhjärtad och dansant musikal. Ett lyckopiller – med en och annan tår, säger hon.
Över 75 barn deltog i höstas på en audition för att vara med i Annie, och ensemblen består av barn med varierande erfarenheter inom dans och teater, några är helt nya på scen.
– Barn och ungdomar lär sig så fort. Det är en ynnest att få jobba med dem, de ger så mycket energi tillbaka.
Repetitionerna började i januari och med en månad kvar till premiär är det som det brukar vara:
– Kreativt kaos, utbrister Petronella Wester.
– Vi repar scen för scen och har en liten bit kvar innan vi kan sätta ihop allting. Vi flyttar upp på stora scenen samma vecka som premiären, då sätter man ljus, ljud och allting. Det är pirrigt och nervöst, ”ska vi hinna?”. Men det löser sig alltid. De är så duktiga.
Annie är en gripande berättelse som utspelar sig i 1930-talets New York, där föräldralösa Annie är övertygad om att hon en dag kommer att hitta sina föräldrar. Trots motgångarna vägrar hon ge upp och lever på hoppet om en bättre morgondag.
Teatern är inte bara en underhållande solskenshistoria utan även en tänkvärd och aktuell berättelse, enligt Petronella Wester.
Bild
– Den utspelar sig under börskraschen med ett svårt ekonomiskt tillstånd. Även i dag finns många barn i världen som far illa och blir föräldralösa. Sången ”Tomorrow” är hoppfull. Vi behöver hopp och kärlek.
Rolig och fartfylld
Under repetitionen tränar ensemblen på den svenska versionen av låten ”It’s a Hard Knock Life”. Sängar är utplacerade för att efterlikna sovsalen på barnhemmet.
– Den är rolig och man lär sig om hur det är på ett barnhem, säger Siri Hildén.
– Det händer något hela tiden, säger Lisa Flodin.
– Att reta miss Hannigan (knasig barnhemsföreståndare som inte ens är särskilt förtjust i barn reds. anm.) är roligt, säger Line Dunder.
Bild
Signe Donning och Signe Hallberg spelar det yngsta barnhemsbarnet Molly. Hon drömmer om sin mamma och pappa och Annie bryr sig mycket om henne, berättar tjejerna.
– Det bästa med att spela teater är att man får vara någon annan, säger Signe Hallberg.
– Och att man får blommor efteråt, säger Signe Donning som är yngst i ensemblen, 6 år.
Siri Donning och Signe Karlsson spelar barnhemsbarnet Tessie, de beskriver henne som lite rädd och nervös, men också busig.
– Det blir succé, tror båda om premiären.
Annie
Musikalen Annie är en tidlös klassiker som utspelar sig under den stora depressionen i New York, där den levnadsglada barnhemsflickan Annie oväntat blir vald av den förmögne men hårdhjärtade Oliver Warbucks att tillbringa julen i hans hem där Annie tinar upp den hårdhjärtade miljonärens hjärta. Men plötsligt dyker Annies riktiga föräldrar upp. Berättelsen är en gripande saga om kärlek, hopp, och det eviga sökandet efter tillhörighet. Den välkända musiken skriven av Charles Strouse och sångtexterna av Martin Charnin inkluderar sångerna ”Tomorrow" och ”Hard-knock life”. Den hade premiär på Broadway 1977 och översattes till svenska av Beppe Wolgers. Svensk premiär var det 1979 med Pernilla Wahlgren i rollen som Annie.
Källa: Teater Alandica
Regi: Petronella Wester
Koreografi: Erica Dunder
Scenografi: Jonas Love Danielsson
Dräkter: Gunilla Nilsson och Lena Andersson
Regiassistent: Madelene Löfström
Ljusdesign: Kristian Karlå
Ljudtekniker: Patrik Eriksson
Smink: Fredrika Sjölund- Löfroth
Sånginstudering: Elisabeth Karlsson
Musik: Charles Strouse
Libretto: Thomas Meehan
Sångtexter: Charles Strouse
Översättning: Beppe Wolgers
Uppföranderätt: Colombine Teaterförlag