Sveriges regering har stoppat planerna på 13 havsbaserade vindkraftsparker i Östersjön, från Baltic Offshore Delta North, 90 kilometer söder om Åland, till Skåne Havsvindpark vid Sveriges sydspets. Beslutet grundar sig på en analys från Försvarsmakten i Sverige, som förra veckan konstaterade att parkerna skulle försvåra landets försvarsmöjligheter i stora delar av Östersjön.
Ålandstidningen berättade redan för två år sedan att Försvarsmakten i Finland sagt nej till planerna på havsbaserad vindkraft söder om Åland av samma skäl. Sveriges beslut påverkar dock inte det finska försvarets ståndpunkt vad gäller havsbaserad vindkraft norr om Åland.
– Finland delar Sveriges oro på Östersjön. Varje land utvärderar dock vindkraftsfrågor ur nationella perspektiv. I Finland har Försvarsmakten givit enbart positiva utlåtanden norr om Åland och alla projekt där är fortfarande genomförbara ur försvarets synvinkel.
Förflyttar militärfartyg
Huvudstaben skriver vidare att man står fast vid de negativa utlåtanden som tidigare givits av säkerhetsskäl för områdena söder om Åland.
– Detsamma gäller även hela Finska viken för tillfället. Det finns ett brett samförstånd om frågan mellan olika myndigheter i Finland just på grund av det rådande säkerhetsläget. Åland är ett strategiskt viktigt område och det är viktigt för hela Finlands säkerhet att övervakningen fungerar speciellt söder om Åland och i hela Finska viken.
Man påpekar till exempel att Ryssland regelbundet förflyttar militärfartyg från landets norra delar och från Svarta Havet genom Östersjön och till östra Finska viken, och vice versa.
– Detta är verksamhet som sker både i normala förhållanden och under undantagsförhållanden i de internationella vattenområdena söder om Åland och i Finska viken.
En minut
Enligt den svenska Försvarsmaktens analyser kan en park med vindkraftverk göra att det tar en minut längre att upptäcka om en kryssningsrobot avfyrats mot Sverige. Orsaken är att vindkraftverkens torn och roterande blad avger omfattande radarekon och andra störningar. Även undervattensensorer påverkas vilket försämrar möjligheten att upptäcka till exempel ubåtar.
– Myndigheterna övervakar havs- och luftområdena på olika sätt: under ytan, ovanför ytan och i luften. Genom en fungerande territorialövervakning skyddas säkerheten i hela Finland och i fråga om Åland dessutom uppfyllandet av demilitariseringen. En fungerande övervakning är en nyckel till en tillräcklig varningstid så att befolkningen ska kunna skyddas så väl som möjligt, skriver Försvarsmaktens huvudstab.