Minskade leveranser av rysk naturgas, bekymmer med kärnkraften i Frankrike och nedstängda reaktorer i Sverige ställer marginalerna i det svenska elnätet på sin spets i vinter. Förra veckan kallade regeringen i Sverige till en presskonferens där man uppmanade det svenska folket att spara el för att minska risken för bortkoppling i vinter. Man beskriver läget som ”relativt akut” – och enligt svenska medier är Svenska Kraftnät redan i förhandlingar med svenska företag som kan öka sin produktion för att säkra elförsörjningen.
Situationen i Sverige, närmare bestämt elområde SE3, har stor betydelse för Åland eftersom den åländska elförsörjningen primärt kommer via Sverigekabeln som är ansluten till Vattenfall regionsnäts 70 kV-nät i Senneby i Roslagen.
Manuell förbrukningsfrånkoppling
Redan nu har Svenska Kraftnät också börjat öva på rutinerna kring manuell förbrukningsfrånkoppling (MFK). En MFK beordras av Svenska Kraftnät när det är risk för effektbrist och är i praktiken ett kontrollerat strömavbrott i ett specifikt område. MFK genomförs sedan av ansvarigt elnätsbolag. Svenska Kraftnät bestämmer alltså inte vilka ledningar eller elanvändare som ska kopplas bort, utan det görs av elnätsbolagens prioriteringsunderlag.
Pontus de Maré, driftschef på Svenska Kraftnät, säger att det går att planera för en effektbrist, men den kan också komma utan förvarning.
– Redan på börsutfallet dagen innan går det till exempel att se att effekten inte kommer att räcka till, och då kan man förbereda sig ganska bra. Vid ett sådant scenario tror jag inte det är någon fara för Åland eftersom ni också har backup från Finland.
15 minuter
Vid akut och plötslig effektbrist kan situationen emellertid se annorlunda ut.
– Om det sker plötsligt beordrar vi de särskilt anvisade regionnätsbolagen att koppla bort en viss mängd effekt.
Efter att Svenska Kraftnät gett en sådan order har elnätsbolagen 15 minuter på sig att genomföra frånkopplingen. Det svenska elnätet har också ett systemskydd, eller automatisk förbrukningsfrånkoppling, som snabbt aktiveras i samband med störningar som leder till att stora kraftverk måste kopplas bort. Det förloppet sker sekundsnabbt vilket gör det omöjligt att använda manuella åtgärder.
På frågan vad som händer med Sverigekabeln i en akut situation svarar Pontus de Maré att frågan behöver ställas till Vattenfall som ansvarar för regionnätet i Uppland.
– Det är de som beslutar om hur frånkopplingarna görs. Svenska Kraftnät säger inte hur de ska göra.
Vattenfall tysta
Vattenfall Eldistribution, som ansvarar över nätområde Uppland Östra, svarar:
– Det är Svenska kraftnät som fattar beslut om frånkoppling och Vattenfall Eldistribution är skyldiga att utföra besluten i våra nät. Vi delger inte detaljer kring hur och var frånkoppling kan komma att ske, säger pressekreterare Carina Netterlind vid Vattenfall.
Varken Vattenfall eller Svenska Kraftnät har heller kunnat ge några garantier till Åland, enligt vd Conny Rosenberg vid Kraftnät Åland.
– Vi har haft ganska många diskussioner med dem båda om hur det ska gå till rent praktiskt och hur kommunikationen ska skötas. Från vår sida har vi framfört att vi helst ser att eventuella förbrukningsfrånkopplingar hanteras på Åland, och inte genom att Sverigekabeln kopplas bort helt.
Kan de garantera det?
– Om de vet om effektbristen på förhand kan det hanteras, men om någonting händer och det går snabbt finns inga garantier.
Samma prioritet
Conny Rosenberg är samtidigt tydlig med att Åland har samma prioritet som andra kommuner eller kunder i regionnätet.
– Det är inte så att Åland prioriteras bort bara för att vi inte är en del av Sverige. Kommer det påbud om att en del av belastningen måste dras ner berörs vi på samma sätt som andra i nätet. Om Vattenfall däremot plötsligt tvingas klippa bort en del av Roslagen helt och hållet kan det hända att Ålands förbindelse försvinner samtidigt.
Vid ett sådant scenario är tanken att Finlandskabeln ska säkerställa reservkraft.
– Det behöver man komma ihåg. Tack vare Finlandskabeln står vi väl förberedda. Jag skulle säga att beredskapen är tillfredsställande även fast vi befinner oss i en utsatt situation.
Uppdaterad planer
Enligt Conny Rosenberg har Kraftnät Åland också uppdaterat sina gamla beredskapsplaner. Allt görs i nära dialog med de åländska nätbolagen.
– Innan Finlandskabeln var ju risken för att Åland skulle drabbas av störningar ganska stor. Vi har tagit fram planerna som fanns på den tiden och uppdaterat dem.
Samtidigt konstaterar han att risken för effektbrist inte är särskilt hög norr om Stockholm, och på Åland finns i dag reservkraft som kan sättas in vid behov. Topplasten på Åland ligger på 75 megawatt och reservkraften kan producera åtminstone 25 megawatt. Dessutom kan Åland välja att köra både Finlandskabeln och Sverigekabeln samtidigt vid behov.
– Prissituationen är också i ett besvärligt läge. Elpriset är mycket högt och det påverkar kunderna. Det är möjligt att stora förbrukare redan nu börjar dra ner på, eller pausa, sin produktion stundvis.
I oktober och november var elförbrukningen på Åland 16 procent lägre än samma månader för ett år sedan.