Det var förra veckan som Moderaternas lagtingsgrupp beslöt att hålla fast vid partiets tidigare överenskommelse och förespråka Gun-Mari Lindholm som talman.
Men trots att det är kutym att det parti som fått en post ska utse sin kandidat och övriga partier följa detta har övriga lagtingsgrupper vacklat i sina besked. Moderaterna har förvisso meddelat att man vidhåller överenskommelsen – men samtidigt har beslutet inte varit enhälligt.
I går meddelade Stephan Toivonen i ett blogginlägg att Åländsk Demokrati stöder Johan Ehn (MSÅ) som fortsatt talman.
Stöder Lindholm
När Ålandstidningen ringer runt till övriga lagtingsgrupper är det bara Socialdemokraterna och Liberalerna som öppet tar ställning.
– I en parlamentarisk situation följer man de överenskommelser som finns. Moderaternas gruppordförande har meddelat mig att man förespråkar Gun-Mari som talman och således kommer även Socialdemokraternas lagtingsgrupp att rösta på henne, säger Socialdemokraternas gruppordförande Sara Kemetter.
Hur ser du på Stephan Toivonens påstående att det finns en uppenbar risk att Gun-Mari Lindholm dras in i rättsprocessen mot Paf?
– Det är ingenting vi diskuterat och det stämmer inte. Gun-Mari har gjort ett väldigt gott jobb, vi stödde henne som kansliminister och vi stöder henne nu. Det där är bara att tala fult om en annan person.
Liberalernas gruppordförande Viveka Eriksson meddelar att partiet kommer stöda Gun-Mari Lindholm.
– Överenskommelsen efter valet var att Moderaterna får talmansposten och för Liberalernas del kommer vi att följa det förslag som de fört fram.
Har ni diskuterat huruvida det finns en risk att Gun-Mari Lindholm, som Stephan Toivonen skriver i sin insändare, kan bli indragen i rättsprocessen mot Paf?
– Det har vi inte diskuterat även fast vi har varit medvetna om det. Vi ser det inte på samma sätt.
Fortfarande öppet
Centerns lagtingsledamot Harry Jansson säger att lagtingsgruppen bara löst diskuterat frågan om talmansposten.
– Men eftersom att Moderaterna, enligt det jag läst i tidningen, inte själva är enhälliga gör jag bedömningen att det inte längre finns någon överenskommelse. Således finns det inte någon kutym att följa. Vi sätter oss troligtvis ner och diskuterar saken innan valet men jag har svårt att se att det blir någon grupplinje.
Partiets gruppordförande Britt Lundberg meddelar att man mottagit Moderaternas beslut.
– Vi har blivit meddelade om beslutet och principen är att vi inte gör annorlunda, på samma sätt som vi förväntar oss att övriga partier ska följa våra överenskommelser. Men det är sluten omröstning och alla röster är individuella.
Ålands Framtids Axel Jonsson meddelar även han att man inte fattat något gruppbeslut.
– Utgångspunkten är alltid att respektera de överenskommelser som finns. I första hand är det här en fråga för Moderaterna men det är svårt för lagtinget att följa en linje när Moderaterna själva inte är överens. Vi vill respektera överenskommelsen men samtidigt finns det en poäng med att ha kvar Johan Ehn. I bland kräver det politiska läget att man agerar.
Varken Harry Jansson eller Axel Jonsson drar heller några paralleller till Stefan Toivonens uttalande om att det finns en uppenbar risk att Gun-Mari Lindholm dras i rättsprocessen mot Paf.
– Om han har gjort den kopplingen får han stå för det. Jag tycker det låter väldigt långsökt, säger Harry Jansson.
– Jag drar inte några paralleller till en pågående rättsprocess. Det är ovärdigt att gå in göra en bedömning innan målet är avgjort, säger Axel Jonsson.
Inte heller Obunden Samling har gått in för en partilinje.
– Vi vet vem som är talman nu och tar ställning till det när valet sker, säger gruppordförande Bert Häggblom.
Gun-Mari Lindholm säger att hon inte känner till vad Stephan Toivonen baserar sitt uttalande på.
– Det har gjorts en rättslig prövning i målet där man har valt att inte på något sätt åtala landskapsregeringen. Som jag har analyserat saken borde det i så fall kommit fram innan man inledde processen. Jag vet inte vad han baserar sitt uttalade om en ”uppenbar risk” på, enligt de dokument som jag läst finns det ingenting som tyder på det.
Sluten omröstning
Det är den 3 november som den nya talmannen väljs genom en sluten omröstning. Enligt Ålandstidningens rundringning stöder 12 ledamöter öppet Moderaternas förslag. Om Moderata lagtingsgruppen röstar enhälligt får förslaget 17 röster, förutsatt att Liberalerna och Socialdemokraterna följer grupplinjen.
Resterande 13 ledamöter ger inga besked om hur man kommer rösta även fast Britt Lundberg meddelar att principen är att följa partiet som utser kandidat.
Om omröstningen slutar oavgjort mellan två kandidater hålls en andra omröstning för att få majoritet. Om ingen av kandidaterna får en majoritet av rösterna i den andra omröstningen avgör lotten.
Kevin Eriksson