Christian Steinbeck har i flera år intresserat sig för vindkraftens ekonomi och har byggt upp en omfattande databas med finansiell information om 91 procent av Sveriges vindkraftsanläggningar. Han beskriver resultaten som ”det värsta han sett i sitt arbetsliv” och konstaterar att svenska vindkraftsanläggningar förlorade nästan 18 miljarder kronor mellan 2017 och 2023. Trots dessa förluster fortsätter utbyggnaden av vindkraft.
Samtidigt har vindkraften i Sverige erhållit tiotals miljarder kronor i stöd genom elcertifikat och ursprungsgarantier, vilket enligt Christian Steinbeck ändå inte har gjort verksamheten lönsam.
– Man varför lönar det sig då inte? Alla säger ju att vindkraften är en jättebra idé.
– Svaret är att vindkraften bara kan producera el när det blåser lagom mycket. Det kommer ibland som en chock för människor som jag möter, men det är därför det heter vindkraft. Blåser det inte händer ingenting, och blåser det för mycket stänger man av verken.
Bakvänd affärsidé
Vindkraften producerar endast el när det blåser, vilket enligt Christian Steinbeck skapar betydande utmaningar för energisystemet eftersom elen inte kan användas när den behövs som mest.
– Vindkraftens affärsidé är följande: Sälj när det blåser, inte när det behövs. Sälj när det är överskott, inte brist. Hade någon drivit en restaurang på samma sätt hade de fått stänga efter två månader, men här fortsätter det rinna ut pengar år efter år.
Men varför vill då så många bygga vindkraftverk? För att svara på det pratar Christian Steinbeck om vindkraftens ekosystem.
– Motorn i ett ekosystem är vanligtvis solen, men i det här fallet är det den gröna omställningen som göds av EU som sagt att man ska satsa 1.000 miljarder euro på grön energi 2019-2030.
Projektörerna vinnare
Enligt Christian Steinbeck är vinnarna i ekosystemet projektörerna och turbintillverkarna, medan ägarna av anläggningarna och samhället gör stora förluster.
Bild
Men hur finns det då investerare som vill satsa pengar i vindkraftsparker?
– Det är stödpengar som sätter marknaden ur spel. Allt skapas för att det finns billiga pengar och projektörernas affärsidé är ju fantastisk. Låt det offentliga finansiera satsningen genom att erbjuda billiga pengar, övertyga markägare att vindkraftverken inte kommer att märkas och sälj sedan parken till någon pensionsfond som tycker det är fint att lägga sitt sparande på den gröna omställningen. Jag tror mycket handlar om att det låter fint och etiskt att satsa på vindkraften.
Vad gäller det havsbaserade vindkraftsprojektet Sunnanvind som planeras norr om Åland har Christian Steinbeck svårt att se hur den producerade elen ska kunna gå att sälja.
– Varför behövs det vindkraft på Åland när det finns så många i Sverige som stänger av när det blåser? Det kan jag inte svara på. Om det är en så bra idé med vätgasproduktion, varför görs det inte i större omfattning?
– Mitt råd till Åland är att samla in så mycket information som möjligt innan ni fattar ett beslut. Lyssna på mig, lyssna på de som vill bygga, jämför med hur det gått i Sverige och fundera sedan på varför det skulle bli annorlunda på Åland.
Christian Steinbeck höll föreläsningen på Åland på inbjudan av Obunden samling.