Fibernätet byggs ut i hög takt och i dag har de flesta ålänningar tillgång till fiber. Utbyggnadsgraden av fiberbaserat bredband för Ålands telefon är 80 procent, och för Mariehamns telefon 90 procent.
Som en följd av det beslutade Ålcom förra året att man skulle avveckla tjänsterna bredband och fast telefoni över kopparnätet. Nu är arbetet i full gång.
– Vi började förra sommaren och betar successivt av centralerna. Exempel på områden som är klara är Prästö, Röjskär, Möckelö och Kungsö, säger Jonas Sundborg, vd och teknisk chef för Ålands telefon och vd för Mariehamns telefon.
Tjänsterna man tidigare har fått via kopparnätet ersätts av moderna fiber- eller mobila tjänster.
Men på vissa håll väcker förändringen oro, framför allt bland äldre som är beroende av fungerande fast telefoni.
– Hemtelefonen ska absolut inte tas bort. Man får den över fiber och behåller sitt nummer och telefonapparaten, eller får det över mobilnätet med bibehållet nummer. Det är väldigt viktig information speciellt för äldre som har fast hemtelefon och blir oroade, säger Jonas Sundborg.
– Det kan inte leda till att man blir utan telefon, det är ett stort missförstånd. Det sker ingen bortkoppling av den fasta telefonen. I så fall har vi varit dåliga på att kommunicera.
Fördelar med fiber
Ålandstidningen har varit i kontakt med personer som har upplevt problem i samband med teknikskiftet. I vissa fall har det troligen berott på handhavandefel, men det har också visat sig att felet funnits hos telefonbolaget.
– Uppstår det ett tekniskt problem ska man kontakta kundsupporten på Ålcom, så löser vi det, säger Jonas Sundborg.
Varför byter man till fiber?
– Det är en generell utveckling i branschen att förnya tekniken. Det finns en stor efterfrågan på fiber, kunder vill ha snabbare förbindelser och det finns begränsningar i kopparnätet. Fiber är en mer pålitlig och säkrare produkt, till exempel kan åskan inte komma åt en fiberkabel. Koppar innebär också mer reparationer och underhåll jämfört med fiber.
– Sedan är det inte ekonomiskt att driva två parallella nät. Fiber ger samma tjänster – och möjlighet till fler – som man kan få via kopparnätet.
Hur påverkas kostnaderna?
– De löpande kostnaderna blir normalt lägre vid övergång till fiber. Vid samma kostnad kan man få en högre hastighet på bredbandet, säger Jonas Sundborg.