Telefonbedrägerier ökar och i Finland och Sverige luras årligen flera tusen personer på pengar. Ålänningarna är inget undantag när bedragarna far fram och sannolikt görs bedrägeriförsök regelbundet. I helgen verkar Åland emellertid ha varit måltavla för en större insats, och nu slår både polisen och bankerna larm.
Enligt Tommy Thörnroos genomfördes åtminstone fyra grova bedrägerier och flera försök till grova bedrägerier. Bedragarna ska ha lyckats genomföra transaktioner på mer än 200.000 euro, men stora delar av pengarna har kunnat frysas av bankerna innan de försvunnit ut i systemet.
– Det här ett mycket allvarligt och ett vanligt förekommande fenomen som varit oförskämt tydligt under den senaste helgen, säger Tommy Thörnroos.
En servicetjänst
Senast polisen såg så omfattande bedrägeriförsök var 2020 då flera ålänningar fick samtal från bedragare som uppgav sig ringa från Microsoft. Till tillvägagångssätt påminner helgens bedrägeriförsök om de som gjordes 2020. Så kallade supportbedrägerier.
– Bedragarna har uteslutande tagit kontakt per telefon och presenterat sig som representanter för olika företag, ofta svenska, och diskuterat problem med beställningar eller annat liknande. Emellanåt har samtalet kopplats över till en annan bedragare som utgett sig för att vara banktjänsteman. Samtalen har emellanåt pågått i flera timmar, säger Tommy Thörnroos.
Under samtalet har bedragaren förmått offret att ladda ner programvara till sin dator, telefon eller surfplatta via vilka de tagit kontroll över enheten. Vidare har de övertalat personen att ge koder eller andra inloggningsuppgifter till sin bank.
– Sedan har de kunnat tömma konton genom olika utlandsbetalningar, men flertalet av dessa transaktioner har kunnat stoppas.
800.000 euro
Att en större del av transaktionerna kunde stoppas kan tillskrivas bankernas monitoreringssystem och att pengar inte går att flytta lika snabbt helgtid. Men i vanliga fall är det långt ifrån säkert att den som blivit lurad får tillbaka sina pengar. Det är till och med osannolikt eftersom merparten av de pengar som svindlas aldrig kommer tillbaka.
– Sannolikheten att få tillbaka pengarna är mycket låg om de en gång försvunnit, säger Tommy Thörnroos.
Det beror på att pengar i dag förflyttas väldigt snabbt, och ofta studsar bedragarnas transaktioner vidare via flera utländska bankkonton för att i slutändan landa i kryptovalutor där insynen är extremt begränsad. Internationell och it-relaterad brottslighet är dessutom svår och tidskrävande att utreda.
Till polisens kännedom kom bedragare 2020 äver 400.000 euro av ålänningarnas pengar, 2021 var det 200.000 euro och i fjol 800.000 euro.
– Det finns enskilda personer som blivit av med flera hundra tusen euro. Mörkertalet är dessutom stort eftersom det finns en stor skam kring det här, säger Tommy Thörnroos.
Flera varianter
Utöver de redan nämnda supportbedrägerierna är så kallade kärleksbedrägerier och investeringsbedrägerier i dag vanligt förekommande. En kärleksbedragare spelar rollen av en drömpartner, vinner sitt offers förtroende och ber därefter om pengar.
– Det kan vara personer som bygger upp ett förtroende under fyra, fem, sex månader. De gör allt förutom att träffas i verkligheten och till slut ber de om pengar, säger Tommy Thörnroos.
Investeringsbedrägerier går ut på att få dig att tro att dina pengar kan växa genom en investering i till exempel ett företag, en produkt eller en kryptovaluta. Ofta garanteras hög avkastning under kort tid och till en början verkar det också som att löftet uppfylls.
– Först uppmanas du satsa lite och så växer pengarna, och så satsar du lite till och pengarna fortsätter växa. Sedan uppmanas du ta ett snabblån och satsa ett större belopp och sen får du aldrig ut dem igen.
Banken först
Tommy Thörnroos säger att de som sysslar med bedrägerier ofta är systematiska och professionella.
– Det är yrkesmässig kriminalitet på mycket hög nivå. Jag kan inte nog betona det, och det är kanske svårt att förstå om man inte blivit utsatt själv, men de här personerna är oerhört trovärdiga och pålästa. De har gjort research och sammanhanget är ofta förankrat i verkligheten, säger Tommy Thörnroos.
När det gäller supportbedrägerier är det vanligt att offren är äldre, men enligt Tommy Thörnroos finns det egentligen inga andra gemensamma nämnare. Bedrägeriförsöken går genom hela samhället. Men hur skyddar man sig då?
– Alltsomoftast är magkänslan den första signalen. Om något låter för bra för att vara sant så är det antagligen så.
Vid supportbedrägerier säger han att det är dags att börja reagera när personen i andra ändan ber dig ladda ner en applikation.
– Och gör man inte det ska man göra det samma sekund som personen ber dig logga in på din bank. För det finns ingen myndighet eller seriös aktör som ber om det.
Från bankerna säger man att det säkraste sättet att logga in i nätbankerna är att själv ange adressen till bankens webbplats i adressfältet.
– Koppla aldrig upp dig mot internetbanken om det inte är initierat av dig själv och ge aldrig ut dina inloggningsuppgifter eller koder. Och låter något riktigt bra, då är det inte sant, säger Mikael Mörn, chef över affärsområde Åland på Ålandsbanken.
Till den som misstänker sig ha blivit lurad på pengar säger han att tiden är av yttersta vikt.
– Då är det bråttom och då ska man först ta kontakt med sin bank och sedan med polisen.