Ålandstidningen har tidigare berättat om telefonbedragare där uppringaren lurar till sig pengar. Men problemet fortsätter, och nu drar en ny våg av bluffsamtal fram.
– Bedragarna har en drive över Åland just nu, det är på samma nivåer som under den första boomen i mars-april. Det har ökat i december, man har försökt komma över summor uppemot totalt en miljon euro, säger kommissarie Tommy Thörnroos från Ålands polismyndighet.
Bedragarna tar till allt mer sofistikerade metoder.
– De testar nya sätt hela tiden. Nu har det blivit vanligt att de utger sig för att jobba på bank. De söker fram namn på kundrådgivare och ringer och låtsas vara den personen, säger Tommy Thörnroos.
Ett samtal kan låta så här: ”Banken har gjort uppdateringar på ditt internetkonto och kan hjälpa dig att konfigurera det. För att göra det skulle jag behöva dina inloggningsuppgifter”.
Polisens uppmaning är tydlig: Lämna aldrig ut koder via telefon till okända personer och utgå från att det är ett lurendrejeri när du ombeds att göra någon typ av banktransaktion.
– Folk behöver hålla koden till sitt bank-id lika hemlig som koden till sitt bankkort, säger Tommy Thörnroos.
Avsluta samtalet
Vem som helst kan bli utsatt för bedrägeriförsök, men polisen ser att de kriminella ofta riktar in sig mot äldre personer. Många gånger leder det till fruktansvärda följder för den drabbade, det finns exempel på äldre som har blivit av med hela sina pensioner eller livsbesparingar.
– Enskilda personer kan bli lurade på horribla summor. Jag upplever att ålänningarna har blivit mycket bättre på det här, men bedragarna lyckas hitta sätt att nå framgång, säger Tommy Thörnroos.
Även bankerna är frustrerade över situationen.
– Vi kan bekräfta en ökad aktivitet som polisen beskriver. Bedragarna lägger uppenbarligen mer tid på efterforskning om de personer som de närmar sig för att det ska verka trovärdigt att de ringer från banken, säger Andelsbankens vd Johnny Nordqvist.
Han menar att ett seriöst företag aldrig tar kontakt med en kund och ber denne logga in eller lämna ut personliga uppgifter på det sättet.
– Oberoende av vem som ringer ska man aldrig ge sina bankkoder. Från banken begär vi inte det. Om en kund är det minsta osäker på att samtalet kommer från banken bör kunden avsluta samtalet och själv ringa till banken eller besöka bankens kontor, säger Johnny Nordqvist.
Om man misstänker att man har blivit lurad ska man kontakta polisen.