Mariehamnsmuseets utställning “Mariehamn i konsten 1861–1945” har slagit upp portarna för sommaren där ett femtiotal mer eller mindre kända verk med motiv från stadens ungdom finns att beskåda. Ett trettiotal av dessa kommer från privat ägo efter att Mariehamnsmuseet tidigt efterlyste verk från privatpersoner i ett upprop.
– Folk har varit väldigt villiga att låna ut sina tavlor och här finns det kanske sådana tavlor som ingen annan än ägarnas bekanta tidigare sett, vilket är spännande, noterar Gunda Åbonde-Wickström.
Mariehamnsmuseet har även lånat in verk från andra museer samt från företag och organisationer för att komplettera utställningen.
På utställningen finns allt från kända motiv signerade Victor Westerholm till mindre kända verk som visas offentligt för första gången.
I utställningslokalen visas i stora drag den östra och den västra delen av Mariehamn på varsin vägg medan avbildningarna av de tidiga stadsmiljöerna finns representerade på en separat vägg.
– Och så har vi naturligtvis tittat på hur tavlorna pratar med varandra, säger Gunda Åbonde-Wickström.
Utställningen har tiden från Mariehamns födelse år 1861 fram till 1945 som referensram.
– Men vi har tummade lite på det senare då det finns ett par tavlor som är yngre, bland annat på Navigationsskolan, säger Gunda Åbonde-Wickström
Flera konstnärer
En av de första kända oljemålningarna med utpräglat Mariehamnsmotiv som finns att beskåda är fotografen August Plantins Västerhamnsmålning från 1876.
Anders August Janssons målning av norra infarten till staden, idag stadsbiblioteket, med Sittkoffs bastu i förgrunden samt en avbildning av Lilla Holmen tillhör även utställningens äldsta motiv.
Arkitekten Lars Sonck representeras även ett par original bland annat av tullhuset i Västra hamnen.
Nils Byman, Erik Juselius, Ture Malmberg är några kända Mariehamnsskildrare vars verk finns att beskåda.
– Nils Byman var lite speciell då han inte hade någon bil utan målade det som fanns inom cykelavstånd, berättar Gunda Åbonde-Wickström som lite kuriosa i sammanhanget.
Samtliga verk på utställningen följs av en presentation av konstnären samt om de aktuella motiven där Mariehamnsexperten Jerker Örjans haft en stor roll för att reda ut de olika platserna. Utställningskurator Jonna Kevin har sammanställt alla texter.
– Det finns väldigt mycket information i de korta texterna, säger Gunda Åbonde-Wickström nöjt.
Olika konstnärer har även avbildat näst intill samma motiv på några av alstren bland annat från Badhusberget där bland annat Juuso Putro och hans lärare Victor Westerholm avbildat samma vy.
Även en av Tove Janssons målningar i original finns att beskåda där Pommern och Oskar Kallios bastu står som motiv
– Det är lite Muminvärld över den, säger Gunda Åbonde-Wickström med ett leende.
Varm om hjärtat
Minna Nyströms avbildning av Lilla Holmen med stadshuset i bakgrunden är ett verk som gör Gunda Åbonde-Wickström extra varm om hjärtat.
– Den är sagolik och drömsk, noterar Gunda Åbonde-Wickström som vurmar stort för konstnären.
– Hon kunde allt. Hon dansade balett, målade, broderade, gjorde läderarbeten och höll även på med teater, berättar Gunda Åbonde-Wickström
Minna Nyström har ytterligare två verk i utställningen. En av dessa är dock endast ett fotografi av en målning av en trädgård på Norra gatan i vintermotiv där lektor JP Johansson huserade.
– Vi har inte fått reda på vem som äger tavlan något vi gärna vill veta, säger Gunda Åbonde-Wickström och passar på att göra en efterlysning bland Ålandstidningens läsare.
Utställningen har samma öppettider som Miniatyrstaden och är öppen dagligen 12.00-16.00 fram till 15 augusti.
Thomas Jonsson