Ålandstidningen skrev i torsdagens tidning om utredningen om Ålands växthusgaser. Utredningen har gjort av företaget Flexens på uppdrag av landskapsregeringen och under presskonferensen där den presenterades deltog bland andra vicelantråd Harry Jansson (C). Han tog över Alfons Röbloms ansvarsområden när Alfons Röbloms parti Hållbart initiativ hoppade av regeringssamarbetet i mitten av oktober förra året.
Det var Alfons Röblom som, under sin tid som minister, beställde utredningen.
– Den beställdes för att ge information om nuläget med utsläppen på Åland och om vilka åtgärder som står till buds för att komma åt dem, säger han.
Vid den tidpunkten ingick det i landskapsregeringens planer att föreslå en klimatlag under mandatperioden.
– Klimatlagen skulle innehåll krav på både en långsiktigt strategi och delstrategier med konkreta åtgärder. Utredningen skulle vara en del av de åtgärderna. Men som bekant släppte landskapsregeringen planerna på en klimatlag. Så frågan är, vad gör landskapsregeringen med informationen man fått fram genom utredningen? Den är ingen checklista som bara kan bockas av. Det funkar inte. Man måste göra det på ett strategiskt sätt, säger Alfons Röblom.
Borde styras upp
Flexens utredning innehåller en övergripande färdplan där utsläppen av växthusgaser minskar fram till 2050. Men det åländska utvecklings- och hållbarhetsrådet har tidigare beslutat att Åland ska vara klimatneutralt 2035.
Denna 15-åriga förskjutning framåt i tiden efterlyser Alfons Röblom ett tydligt ställningstagande till.
– Det är märkligt om man från landskapsregeringens sida i förbifarten konstaterar att Ålands klimatmål inte kommer att nås. Det borde vara så att när man märker att man håller på att missa ett mål så styr man upp situationen. Detta är något som utvecklings- och hållbarhetsrådet borde ta på allvar.
Det är anmärkningsvärt om landskapsregeringen inte tror på det uppsatta målet, säger han.
– Det är viktigt att man sätter upp någon slags mål och har ett trovärdigt budskap.
”Skrämmande"
Hållbart initiativs avhopp från regeringen skedde när det stod klart att en klimatlag inte skulle prioriteras under mandatperioden.
Hade du haft större möjlighet att påverka de här sakerna om du varit kvar som minister?
– Det är aldrig ett bra läge att lämna en regering. Samtidigt har man i ett parti linjer som inte får passeras. Klimatlagen var en sådan linje för Hållbart initiativ. Nu känns det som en bekräftelse av den betydelse vi hade i regeringen. Samtidigt är det lite skrämmande att se att det var vi som stod för klimatpolitiken. När vi lämnade regeringen försvann viljan att arbeta för en trovärdig klimatpolitik. Det borde vara alla partiers ansvar att driva den här frågan, säger Alfons Röblom.