I dag, fredag, firas den internationella mansdagen. Samtidigt lanseras rörelsen Manskap Åland, som bjuder in män till regelbundna träffar där man pratar om livet.
Bakom initiativet står Tomas Hellén, han konstaterar att många män i dag mår dåligt.
– I sin yttersta form tar det sig i uttryck i våld. Det är männen som förorsakar krig, våldtar och misshandlar. Sårade människor sårar människor, säger han.
Män som pratar om sina känslor är mindre benägna till våld, tror Tomas Hellén. De flesta vet bara inte hur de ska göra. Många har aldrig pratat om vad de känner.
– Jag själv är 50 år och uppvuxen med en pappa vars mansbild präglades av westernfilmer, Marlboro man och James Dean. Det finns ett djupt rotat ideal av en man som inte klagar eller yttrar sina känslor, en ensamvarg, säger Tomas Hellén.
Han ser ensamheten som ett stort problem och tror att många män innerst inne längtar efter att öppna upp, känna mer och uppleva gemenskap.
– Generellt fokuserar män på att ta ekonomiskt ansvar för familjen, plötsligt har det gått 18 år och man inser att man inte har skött om sig själv eller sina relationer. Kompisarna försvann när man slutade i moppegänget, fotbollslaget eller högskolan. Man sitter där med fru och två barn, vilket kan vara karaktärsbyggande och fint, men man måste bygga sig själv också. Kvinnor är oftast bättre på det. Risken med ensamhet är att vi gräver ner oss i beroenden av olika slag, som droger, alkohol eller porr, säger han.
Certifierad coach
Till vardags jobbar Tomas Hellén som massör. Tidigare i höstas blev han också certifierad manscoach, utbildad av den amerikanske coachen Traver Boehm, grundare av organisationen ManUNcivilized.
– Under pandemin förlorade jag nästan alla mina kunder. Jag hade mycket tid hemma att påta i trädgården och lyssna på podcaster, via det fick jag höra talas om en mansgrupp som träffas online. Jag hade vissa fördomar om de andra männen, men det visade sig att jag hade evinnerligt fel. Det är så hjärtliga människor och numera har vi nästan daglig kontakt. De bekräftar mig i mina tankar och vi stödjer varandra i att följa våra egna vägar. Det är skönt att känna att man inte är ensam, säger Tomas Hellén.
Längtan efter kontakt
Nästa helg drar Tomas Hellén i gång regelbundna fysiska mansträffar på Åland, de kommer att äga rum i Mariehamn och Godby.
Stor vikt kommer att fästas vid att skapa ett tryggt sammanhang där det är okej att ventilera vad som trycker på därinne.
– Det är ett sammanhang att utbyta erfarenheter, till exempel av skilsmässor, föräldraskap eller konkurser. Jag är väldigt sugen på att få in män i olika åldrar. Unga män i dag har för få mansroller att knyta an till, det är en brist i vårt samhälle. Tänk vilket värde det skulle kunna ge att ha en 17-åring och en 65-åring i samma grupp. Det är så sällan det händer.
Det finns förutfattade bilder av mansgrupper, kanske att det är mjuka män som sitter och spelar bongotrummor – eller att man ska locka fram sin inre grottman. Vad tänker du om det?
– Det är inte för alla. En del tycker det är flummigt att bli ombedd att tänka med sitt hjärta, då är man väldigt avstängd.
Tomas Hellén säger att man kan se mansgrupperna som en träningsarena där man får öva på att uttrycka sig.
– Många i västvärlden är bekanta med uttryck som magkänsla och öppet hjärta, men det kan hända att man ännu inte riktigt har hittat in i teknikerna. Mansgruppen är som ett gym där man tränar på att koppla bort hjärnan och tala från sitt hjärta.
Vad skulle det innebära för samhället om mäns förmåga att visa sårbarhet ökar?
– Att de kan hitta sig själva, känna sina egna drömmar och begär. Ensam är inte stark, det är bara en chimär. På ett ännu större plan skulle samförstånd kunna betyda att krigen tar slut, säger Tomas Hellén.