Utbildningsbyrån vid landskapsregeringen har genomfört en utvärdering av vårdnadshavares uppfattningar om barnens daghem i alla åländska kommuner. Undersökningen, som utfördes av forsknings- och utvecklingsföretaget Living V&I Ab, bygger på en webbenkät som skickades ut till samtliga vårdnadshavare med barn i daghem under höstterminen 2024. Syftet var att samla synpunkter och få en bild av verksamhetens styrkor och utmaningar.
Av de 1.454 barn som är inskrivna på de åländska daghemmen inkom svar från 788 vårdnadshavare. Resultaten visar att hela 95 procent av de svarande är mycket eller rätt nöjda med barnens daghem. Rapporten presenterades under måndagen inför berörd personal i lagtingets auditorium av Viveca Lindberg, docent i didaktik, och Inger Eriksson, professor i pedagogik.
– En positiv rapport. Ni kan gratulera er själva, säger Viveca Lindberg.
Fakta
Utvärdering av daghem
• Rapport: Utvärdering av vårdnadshavares uppfattningar om daghemmen på Åland, 2024.
• Författare: Viveca Lindberg, Diana Berthén & Inger Eriksson, vid forsknings- och utvecklingsföretag Living V&I Ab.
• Svarsfrekvens: 53,7 procent (788 svar).
• Nöjdhet: 95 procent anser att verksamheten är stimulerande för barnen. 91 procent upplever att verksamheten stödjer lärande och utveckling.
• Trygghet: 96 procent anser att inomhusmiljön är trygg. 93 procent anser att utomhusmiljön är trygg.
• Information till vårdnadshavarna: 83 procent nöjda.
Det som framför allt lyfts fram är personalens engagemang, omtanke och förmåga att skapa trygghet och utveckling för barnen.
– Många tycker att personalen är ”bäst i världen” och ”går inte att ha bättre”, säger Inger Eriksson.
Utmaningar
Trots den höga nöjdheten, efterfrågar många mer regelbunden och personlig information om barnens dagliga aktiviteter och upplevelser.
– Förbättrad kommunikation, speciellt vid hämtning och lämning, återkommer som ett mönster, säger Inger Eriksson.
Vårdnadshavare efterlyser bland annat tydligare informationsflöden via veckobrev eller digitala plattformar, fler möten med personalen och en bättre dialog kring barnens behov.
Rapporten visar att 17 vårdnadshavare uppger att deras barn inte trivs speciellt bra eller inte alls. Anledningar som lyfts fram är ensamhet, mobbning, stökig miljö och bristande anpassning efter barnets individuella behov.
– Det är en utmaning. Man måste jobba med att få syn på vilka barn som inte trivs. Även om det är en liten grupp är det viktigt att se över verksamheten, säger Viveca Lindberg.
Författarna av rapporten har också granskat motsvarande utvärderingar i Sverige och Finland. Resultaten visar att de åländska daghemmen står sig mycket väl i jämförelse med andra regioner, trots skillnader i undersökningarnas utformning.