Det har gått tre år sedan den förra medborgarundersökningen gjordes i staden. Skillnaden mellan då och nu är inte stor, invånarna uppger att de med god marginal är mycket nöjda med staden som en plats att leva i. Även stadens verksamheter säger de sig vara nöjda med. Däremot är stadens invånare mer återhållsamma när det gäller möjligheterna till påverkan och inflytande.
– Även här ligger Mariehamn högt i jämförelse med de undersökningar som gjorts på liknande sätt i Sverige. Men jag tycker ändå att det här är något som man ska ta till sig. Det är med nöd och näppe som invånarna är nöjda med inflytandet och det är viktigt att lyssna på vad invånarna tycker.
Skillnad mellan kön
När det gäller könen så skiljer det sig åt hur kvinnor och män uppfattar tryggheten i staden. Båda könen ger ett högt betyg, men männen ger ett mycket högre betyg än vad de gjorde 2012. För kvinnor har känslan av trygghet minskat sedan 2012, men marginellt.
– Det är den mest intressanta skillnaden i förhållande till 2012. Det har uppstått en del könsskillnader som vi inte riktigt kan förklara. Det är lite märkligt men man ska inte dra för stora växlar av det.
Sammanlagt svarade 501 personer på enkäten, en svarsfrekvens på 52 procent. De tre områden som respondenterna fick betygsätta var: Staden som plats att bo och leva på, stadens verksamheter och medborgarnas möjligheter till inflytande på stadens verksamheter och betyg.
När det gäller enskilda frågor så visar enkäten bland annat att bussåkandet drastiskt har sjunkit och att betyget för kollektivtrafiken har rasat.
– Det är bara en liten detalj, men det blir högst troligt en undersökning om kollektivtrafiken snart som får utreda det här närmare, säger Richard Palmer.
Petra Dahlgren