Ålands natur & miljö känner en lättnad över beslutet att dra tillbaka planerna på Gnistenbanan, men man är också lite förvånade, menar verksamhetsledaren Josefine Egenfelt.
– Vi förvånas över att de inte inväntade infrastrukturnämndens beslut i frågan. Vi bör ju komma ihåg att det är staden som beslutar i frågan. Vi som förening har enbart fört fram åsikter från våra medlemmar och andra engagerade.
Mats Adamczak anser i artikeln intill att Ålands natur & miljö på ett inkonsekvent sätt listar skador som skulle uppstå i området.
– Det är ju redan välbesökt, enligt Ålands natur & miljö, säger han.
Enligt Josefine Egenfelt använder de som i dag nyttjar området befintliga vägar och stigar, och avviker endast för bärplockning och liknande.
– Därför blir det inget stort slitage på omkringliggande natur. Vid discgolfspelande belastas större områden, säger hon och tillägger:
– Vid normal rekreationsvandring uppstår inte jordkomprimering och mossor och lavar nöts inte bort, såsom har skett på Badhusberget.
”Viktig för mariehamnarna”
Hon menar även att fåglar och andra djur störs mera då flera rör sig över större områden i naturen.
– Generellt är det bättre med rekreation längs stigar som blir högbelastade, medan omgivande natur blir lågbelastad.
Hur har Ålands natur & miljö mätt antalet besökare på området som det ser ut i dag?
– Vi och många av oss som undertecknade namninsamlingen brukar röra oss i området. Det stora engagemanget och alla kommentarer som kom in via namninsamlingen visar att området är viktigt för många mariehamnare. Vi har varken resurser, kunskap eller tid att genomföra sådana mätningar.
Discgolfförbundet säger att ni för fram osanningar och falsk fakta i debatten, vad tänker ni om det?
– Det känns mycket tråkigt att debatten har tagit sådana här proportioner. Vår avsikt som miljöförening har varit att framföra områdets betydelse för invånarna och miljön och vi har baserat våra åsikter på den information som fanns tillgänglig inför mötet på stadshuset. Vi har också diskuterat saken med natur- och miljökunniga personer.
Officiella kanaler
Enligt Mats Adamczak har han, vid upprepade tillfällen, försökt kontakta föreningen för en dialog, som har vägrat diskutera. Den kritiken vill inte Josefine Egenfelt hålla med om.
– Han har kontaktat två enskilda styrelsemedlemmar privat. De har bett honom ta kontakt via våra officiella kanaler, och på föreningens Facebooksida har han gjort påståenden som att vi aktivt understödjer spridandet av lögner, att naturskyddsområdet inte är ett “riktigt” naturskyddsområde och att mikroplaster inte är ett prioriterat område för föreningen. Och vi har besvarat honom enligt bästa förmåga.
Josefine Egenfelt säger också att det är med staden och medborgarna som discgolfföreningen borde föra sin dialog.
– Inte med oss. Det är ju inte vi och discgolfföreningen som tar besluten – det gör staden, och därför har vi riktat vår dialog till dem.
Har ni någon kännedom om hoten som har framförts i ärendet och vilken är er reaktion på det?
– Nej, vi känner inte till några hot. Mats Adamczak har dock sagt att han upplevde stämningen på informationsmötet i stadshuset som obehaglig, syftar han på det? Hot hör naturligtvis inte hemma i ett demokratiskt samhälle.
Josefine Egenfelt för också fram att det är beklagligt om folk är rädda att framföra sina åsikter för att de känner sig hotade.
– Och det var också ett av skälen till att vi startade namninsamlingen. Vi ville ge en kanal till dem som ville göra sin röst hörd, men som inte ville bli måltavlor i debatten, som har blivit allt för hätsk.