I dag hölls rättegången mot befälhavaren, förste styrmannen och maskinchefen på fartyget mv Lettland som misstänks ha släppt ut olja sydost om Lågskär i september förra året.
TINGSRÄTTEN Den 26 september förra året upptäckte gränsbevakningens helikopter två oljebälten i närheten av fartyget mv Lettland, registrerat i Douglas på ön Isle of Man.
Fartyget befann sig då sydost om fågelskyddsområdet Lågskär. Enligt gränsbevakningens undersökning ska den utsläppta oljan ha bildat ett oljebälte som var 9,45 km långt och 100 meter brett, och ett annat bälte som var 1,5 km långt och 100 meter brett.
Mängden utsläppt olja uppskattas till mellan 358 och 3.956 liter.
Den åtalade kaptenen är estnisk medborgare, styrmannen kommer från Ukraina och maskinchefen från Ryssland. De ska uppsåtligen eller genom grovt vållande förorsakat oljeskada eller brutit mot landskapslagen om oljebekämpning.
Två års fängelse
Om oljeskada uppstått kan rätten döma ut upp till två års fängelse. Om det funnits risk för oljeskada ska böter dömas ut.
Gränsbevakningen kräver 32.140 euro i ersättning för sina insatser i samband med incidenten.
På plats i tingsrätten fanns befälhavaren och maskinchefen. Förste styrmannen befinner sig på långfart och hördes per telefon efter lunchpausen. De tre åtalade bestrider alla att de skulle ha begått något brott. Enligt deras gemensamma juridiska ombud kom inte oljan från mv Lettland. Storleken på den utkrävda ersättningen är orimlig och beror på att gränsbevakningen gjorde onödiga insatser med både helikopter och spaningsflyg.
Istället yrkar de på att få sina rättegångskostnader ersatta.
Enligt landskapsåklagare Jens-Erik Budd ska läckaget ha uppstått i ett rör som för oljan till bränslepumpen. Stora mängder tjockolja ska ha hamnat i bilge water-tanken. Därifrån ska oljan ha pumpats ut i havet.
När rören senare inspekterades i hamn var de visserligen rena, men våta, påpekade Jens-Erik Budd.
Styrman på bryggan
När gränsbevakningens Superpuma anropade mv Lettland låg befälhavaren och sov i sin hytt. Förste styrman hade vakten på bryggan och maskinchefen arbetade i maskinrummet.
En ljudupptagning av radiokommunikationen spelades upp i rätten. Befälhavaren låter alldeles oförstående.
"Ni undrar vad vi pumpar ut? Vi pumpar inte ut något för tillfället."
Han framhöll under förhöret att det inte fanns något skäl för fartyget att pumpa ut oljan i vattnet. De olika tankar fartyget har för att härbärgera spillvatten och olja var inte fulla och hade väl räckt till om de behövts.
Mot det invände Jens-Erik Budd att det inte gick att utläsa i rapporter när tankarna inspekterades.
-Om de avlästes efter det att de tömts är det väl inte så konstigt om de har plats.
Saknade uppsåt
Försvaret gick på linjen att det påstådda brottet saknade uppsåt.
-Det kan inte finnas något uppsåt om ingen gett något direktiv om att pumpa ut oljan i havet. Och finns det inget direktiv från befälet kan det heller inte finnas något grovt vållande.
Enligt expertvittnet Pehr-Johan Perämaa, sjökapten med nio års erfarenhet som befälhavare, är det bara maskinbesättningen som har teknisk kompetens att pumpa ut något.
-Befälhavaren har det övergripande ansvaret för fartyget, för bemanningen och utrustningen. Vaktchefen ansvarar för maskinen och bränslet. Styrmannen håller i framförandet av fartyget.
Men allt som kan äventyra fartygets framfart och säkerhet ska rapporteras till befälhavaren.
-Befälhavaren ska vidta alla åtgärder enligt lag för att förhindra oljeutsläpp, men han måste förlita sig på att maskinchefen gör det han ska.
"Vilken pump?"
På den raka frågan till den estniske befälhavaren om han gett order om att släppa ut oljan, svarade han nej.
-Jag förstår inte vilken pump det handlar om. Vad har jag gjort för fel?
De åtalades juridiska ombud trampade i klaveret när han åberopade två artiklar ur Ålandstidningen som bevis. Han citerade stycken som visade att gränsbevakningens helikopter varit ute på ett uppdrag när man upptäckte oljan. Därmed skulle det vara fel att kräva extraersättning för oljeuppdraget, ville han visa.
-Så du tycker att tidningsartiklar duger som bevis, frågade Jens-Erik Budd?
-Ja, svarade försvararen aningslöst varvid Budd med ett maliciöst leende började citera andra stycken i tidningstexten som pekade på de åtalades skuld.
Rättegångens eftermiddag kom till stor del att handla om fartygets maskinrum och bränslepumpars tekniska specifikationer.
Dom meddelas senare.
Petter Lobråten