Foto:

Trygghetstelefoner utslagna av åskan

Efter åskovädret natten mot måndag är landskapets trygghetstelefoner utslagna. Detta innebär att användare av telefonen måste kontakta alarmcentralen via nödnumret vid akuta fall.

Alarmcentralen meddelar i ett pressmeddelande att trygghetstelefonerna som är kopplade till alarmcentralen sedan midnatt natten till måndag är utslagna. Detta på grund av åskovädret som drog över Åland under natten.
– Detta har vi aldrig råkat ut för tidigare. Vi hade ett mycket kraftigt blixtnedslag i närheten av alarmcentralen vilket förstörde en del av utrustningen, säger Karl Nordlund vid Alarmcentralen.
Det är ett hundratal personer som berörs av detta. Alarmcentralen har informerat kommunerna och meddelade under natten att man arbetar intensivt med att lösa situationen. Man uppmanar användare av trygghetstelefoner att istället ringa nödnumret 112 om man har akut behov av hjälp. 
– Vi har ingen prognos i nuläget utan har jobbat intensivt sedan midnatt. Vi vet mer under dagen. Som användare eller anhörig är det viktigt att komma ihåg att man måste ringa 112 för att nå fram i en akut situation. Trygghetstelefonen fungerar inte, säger Karl Nordlund. 

Alexandra Gäddnäs

Hittat fel i texten? Skriv till oss