I förra veckan lämnade landskapsregeringen (LR) ett meddelande till lagtinget. I det beskriver LR vilka projekt man valt ut när man ska söka de 12.6 miljoner euro som Ålands pott i EU:s återhämtningsfond omfattar.
När lagtinget under fyra timmar diskuterade frågan stod det dock snabbt klart att oppositionen förvisso omfattade förslaget, men samtidigt var mycket kritisk till hur arbetet gått till.
– I september fanns ett uttrycklig önskemål om att man skulle ta fram förslaget i samråd med lagtinget. Vad är motivet till att man inte gjort det, frågade Liberalernas ordförande Katrin Sjögren.
– Det är nog tiden. Det har varit en enorm tidspress att få fram de här förslagen. Nu har vi bara några dagar på oss innan det måste lämnas in till Finland, svarade Torbjörn Eliasson.
Ville få idéer
Han menade att LR kommit till lagtinget för att få återkoppling från hela parlamentet kring förslagen, men också för att få eventuella andra idéer. Men mot bakgrund av att det är så kort tid kvar innan förslaget ska lämnas in, ifrågasattes finansministerns vilja att lyssna.
– Inte är det någon tidsbrist som gjort att man inte kunnat ha ett samråd med finans- och näringsutskottet eller ett hörande. Man har valt att föredra ärendet på det här sättet, sade Ingrid Zetterman (Lib).
– Vi har inte varit involverade i processen och inte heller det åländska näringslivet eller kommunerna, sade Nina Fellman (S).
Wille Valve (MSÅ) försvarade regeringens agerande.
– Jag vill betona att hela syftet med debatten är en genuin önskan att lyssna av om det finns konkreta förslag.
Från oppositionen kom bland annat förslag om att en utbyggnad av Lotsbroverket kunde tagit plats bland projekten. Men det fanns också en önskan om mer direkt jobbskapande åtgärder än de som LR föreslagit.
– Det är lite förvånande att inget av det här riktar sig till de segment som drabbats hårdast av covid-19-krisen, sade Camilla Gunell (S).
Sovjet 2.0
Det fanns också kritik och en önskan om andra åtgärder från regeringsblocket. Mest kritisk var Stellan Egeland (Ob) som kritiserade EU för att basera sitt paket på FN:s klimatpolitik, och konstaterade att inte heller LR:s förslag helt och hållet föll honom på läppen.
– Jag är inte helt nöjd med stödåtgärder som petar i den fria marknaden, sade han och sedan drog paralleller mellan landskapets uttalande mål att politiken ska anpassas till landskapets hållbarhetsagenda och den tidigare kommunistdiktaturen i öst:
– Hoppas att ni är redo för Sovjet 2.0.
Simon Holmström (HI) hyllade LR:s åtgärdsförslag i meddelandet, men hade önskat mer.
– Vi vill framföra möjligheterna för biokolframställning på Åland. Det sammanbinder träindustrin, fjärrvärmenätet och jordbrukssektorn med positiva klimateffekter.
Åland ska nu meddela Finland vilka projekt man ämnar söka pengar för. Därefter ska Finland lämna in förslagen till EU som ska ta ställning till om de uppfyller villkoren för återhämtningsfonden.