Vårdö kommun räknar med ett underskott för budgetåret 2021 på 323.000 euro efter avskrivningar. Tack vare just avskrivningarna kommer kommunen att klara likviditeten under året, men redan 2022 ser kommunstyrelsens ordförande Mikael Lindholm (C) att det blir svårare att klara verksamheten utan att gå till banken.
– Vi kommer nog att ha en ännu jobbigare budgetdebatt om ett år om vi inte ser en ljusning. 2022 börjar nog pengarna tryta. 2021 är vi trygga med, men andra halvan av 2022 får vi problem, säger Lindholm.
Problemet i det budgetförslag som kommunstyrelsen lämnat till fullmäktige är att intäkterna minskar. Framför allt är det skatteintäkterna som man räknar med sjunker runt tio procent.
– Vi har, som under hela den tid jag suttit med, valt att vara hyfsat försiktiga med att budgetera skatteintäkterna och vara realistiska med kostnaderna. Men vi är rädda för att det kan bli ännu värre än vad vi har räknat med, säger Mikael Lindholm.
Minskar med 123.500
Skatteintäkterna beräknas sjunka med 123.500 euro nästa år. Det är inkomstskatterna som sjunker allra mest, beroende på att färre kommuninvånare beräknas ha jobb i sviterna av coronapandemin.
– Normalt ligger arbetslösheten i kommunen på 2,5–3 procent men när det var som värst var det över 13 procent. Nu tippar jag att det ligger mellan åtta och tio. Det finns liksom inget annat att skylla på än pandemin.
Kommunen klarar inte att av spara in på verksamheten för att väga upp skattebortfallet, säger Lindholm.
– Vi kan inte parera med att kapa inom förvaltningen, den är så slimmad redan.
KST bra
Under nästa år träder flera stora reformer i kraft som för vissa kommuner blir kostnadsdrivande, men Mikael Lindholm ser inte dessa som huvudproblemet för Vårdö.
– Det är klart att Kommunernas socialtjänst (KST) påverkar, men vi har haft de kostnaderna redan innan, det blir ingen avsevärd ökning. För vår del tycker jag att avtalet är bra, det är en försäkring för en liten kommun, säger Lindholm om det nyligen överenskomna KST-avtalet.
En sak kommunen kan komma att behöva låna till redan nästa år är en större investering i äldreboendet Strömsgården.
– Vår stora utmaning när det gäller likviditeten är att vi har en del av Strömsgården som står inför en helrenovering alternativt att vi ska riva den och bygga nytt. Det kan inte göras utan lån.
LR måste stötta
Mikael Lindholm sitter också i lagtingets regeringsmajoritet och där ska han under nästa vecka behandla landskapsbudgeten för nästa år. Den innehåller inga större stödåtgärder till kommunerna för deras ekonomiska prövningar.
Hur ser du på landskapsregeringens (LR) roll när kommunerna har det tufft?
– Som kommunpolitiker anser jag att det behöver tittas över. Vi måste nog få mer stöd från landskapet, det är ändå bastryggheten och basservicen vi kommuner står för.
Han efterlyser i första hand att LR ska återställa de fyra miljonerna som ströks från landskapsandelssystemet till kommunerna under den förra mandatperioden.
– Jag är fullt medveten om att pengarna tryter för landskapet också, men något måste göras. Fyra miljoner togs bort, åtminstone de måste tillbaka.
Är du besviken att de fyra miljonerna inte finns med i LR:s budgetförslag?
– Jag har nog pratat för det och jag har inte varit ensam. Men det är ju så med det politiska, det är lite kohandel hit och dit. Jag hade hoppats på större förståelse för kommunerna, men samtidigt har jag förståelse för att det är många som hade hoppats på att få mer.
Jonas Bladh