Inte sedan vintern 2007 har kronan varit så dyr som den är nu. För vissa innebär detta ökade inkomster medan andra får det tuffare.
EKONOMI Under hela 2010 har euron fallit i värde mot den svenska kronan. Flera ekonomiska experter varnade för att trenden skulle vända om Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, men det har blivit precis tvärtom. Kronan har fortsatt att stärkas mot euron.
Vid årsskiftet fick man tio kronor för en euro. I dag får man drygt 9,20. Det vill säga, kronan är i dag värd ungefär lika mycket som under åren som föregick finanskrisen.
De som jublar mest över att kronkursen återvänt till en mer normal nivå är de som har en stor del av sina inkomster i kronor, men utgifter i euro. Hit hör till exempel pensionärer som får sin pension från Sverige, eller de som har besparingar i kronor.
Shoppare förlorar
Även rederier och andra som exporterar varor eller tjänster till Sverige, men har sina kostnader i euro, vinner på eurons fall. I sin senaste delårsrapport skrev Viking Line att det bland annat var kronans förtjänst att passagerarintäkterna stiger, trots att det var färre som reste med rederiets färjor.
Även Ålandsbanken vinner på en starkare krona eftersom de tillgångar man fick när man köpte Ålandsbanken Sverige stiger i värde.
De som förlorar på den starka kronan är de som befinner sig i motsatt situation: de som har kostnader i kronor men intäkter i euro.
Alla de som handlar kläder, mat eller annat i Sverige får mindre för sin lön, och även de affärer som har svenska leverantörer får finna sig i att kostnaderna stiger, utan att intäkterna ökar i motsvarande grad.
Speciellt de som studerar i Sverige och får studiestöd från Åland får det tuffare när kronan stärks.
Fredrik Rosenqvist