Tre personer – Ulf Hagström, Annette Höglund-Dönnes och Paula Linderbäck – har begärt att få lämna styrelsen på Högskolan på Åland mitt under mandatperioden. I veckan beviljades begäran av landskapsregeringen.
I två av fallen är orsaken att styrelsens uppdrag varit diffust, svårt att genomföra och att man upplevt att man saknat stöd från ägaren, enligt Ulf Hagström.
– Jag vill högskolans bästa. Jag satt med i en arbetsgrupp som skulle utforma verksamheten och blev sedan vald till vice ordförande och har suttit som vikarierande ordförande en period. Och vi har inte känt att vi haft ägarens stöd i utvecklingsprocessen. Jag och åtminstone en av de andra lämnade för att vi var uppgivna, säger han.
”Blir inget av bolagiseringen”
Högskolans ägare är landskapsregeringen. I regeringsprogrammet som antogs 2019 finns ett antal skrivelser om högskolan, där en av de övergripande är att skolan ska ges en självständigare roll där uppdraget ska förtydligas, bolagiseringen ska genomföras, styrelsen och ledningen ska ges större frihet att utveckla utbildningen och att mål- och resultatavtalet för utbildningsuppdraget förtydligas.
– Vi har lagt många timmars arbete på just bolagiseringen, men inget har blivit av. Ska man göra en förändring behöver man ha uppbackning, och när vi inte känner att vi har fått det tänkte vi att det är lika bra att stiga av, säger Ulf Hagström, och tillägger att styrelsearbetet i övrigt fungerat bra.
Högskolans vice rektor Bettina Brantberg-Ahlfors säger att avhoppen kom som en överraskning och att utvecklingsarbetet inom skolans verksamhet pågår.
– En av dem var med i styrelsen som suppleant för personalrepresentanten och är nu tjänstledig, och hon har avgått av den orsaken. Men i de andra fallen är jag lika förvånad som alla andra. Vi har ett flertal utvecklingsprogram på gång där vi jobbar med processer, mål och strategier som vi tycker är intressanta, säger hon.