Per Eriksson, vd för Mariehamns energi, säger att arbetet lyckligtvis fortskridit enligt tidsplanen. Det kan även William Samelin intyga.
– Vi har lite kvar runt omkring själva motorn, till exempel smöroljetekniken, men har nu fått besked om att den kan gå till återvinning. Själva G1:an ska också tas isär.
Allt som rivs ut från det gamla G1-kraftverket ska antingen gå till återvinning eller skrotas – beroende på material och innehåll. Oljor och andra vätskor måste till exempel beaktas.
– Det är en så pass gammal motor, som var en av de första av den här modellen att byggas, att det skulle vara svårt att sälja den, tror William Samelin.
Vissa andra komponenter säljs dock ut.
– Innan projektet påbörjades plockade Mariehamns stad ut värdefulla delar som kunde gå till försäljning, förklarar Per Eriksson.
Både G1:an och de delar som rivs ut tillsammans med den innebär enorma mängder tungskrot. Så mycket material som möjligt tas ut från själva kraftverkshallen, så att de heta arbetena kan ske ute på plan i stället.
– De senaste ekipagen som rullat iväg härifrån har landat på 40, 50 ton. Det är mycket grovmetall det handlar om, så vi kan oftast bara fylla halva containrar, säger William Samelin.
Skorstenen drar uppmärksamhet
Från Sparal, rivningsföretaget från Vasa som utför arbetet för Mariehamns energi, är man fyra heltidsarbetare. Även två underentreprenörer finns på plats vid det gamla kraftverket med två arbetare vardera. Man har också tagit hjälp av lokala Harrys el när det behövts.
Sista november ska allt arbete på plats vara klart. Därefter är det pappersarbete som gäller för rivningsteamet.
– Nedtagningen av G1:ans skorsten är nog det som drar mest uppmärksamhet. Siktet är inställt på att ta ner den någon gång i september. Det enda vi inte kan planera är förstås vädret, det är ganska känsligt med vind och liknande, säger William Samelin.
– Vi måste också ha kontakt med flygplatsen när nedlyftningen sker, och de flygljus som sitter uppe på skorstenen försvinner nu. Det är många tillstånd som blir aktuella som man inte tänker på direkt, säger Per Eriksson.
Skorstenen plockas ned sektionsvis i tre sektioner. William Samelin tippar på att den är cirka 60 meter hög.
– Den är så pass hög att för både enkelhetens och säkerhetens skull är det lättare att göra det i just sektioner.
Välfungerande samarbete
Rivningen av G1:an samt dess skorsten och omkringliggande teknik är lite av ett specialfall.
– Vi har inte några erfarenheter av liknande rivning från senare år. Det finns vissa interna funderingar kring hur G1:ans utrymme kan användas framöver, men inget är bestämt, säger Per Eriksson.
Även för Sparals personal är rivningsarbetet i Västra hamnen ett unikt fall.
– Det är ett så omfattande projekt, där stora mängder ska bort men själva byggnaden ska stå kvar. Dessutom har det varit viktigt att inte göra förhastade ingrepp när det kommer till rörteknik och elledningar som ska vara kvar i huset. Det är en utmaning, men helt klart också ett erfarenhetssamlande för oss alla, säger William Samelin.
Tack vare ordentlig planering har arbetet gått smidigt. Mariehamns energi har också varit duktiga på att möta rivningsteamet halvvägs, fortsätter han.
– Vi fick en väldigt specifik entreprenad från kunden, och utifrån den utarbetades en väldigt specifik tidsplan. Det har gjort att allt har gått smidigt.
Samarbetet har varit välfungerande hela vägen, säger Per Eriksson.
– Vi är nöjda från Mariehamns energis sida. Det inkomna anbudet passade med det vi projekterat för arbetet, och tidsplanen har hållits. Vi kommer gå på vinst med det här, och det är ju åt det här hållet som världen går i allmänhet – bort från det fossila.